‘Nu, cu referendumul nu am apucat să discutăm (…) Cu siguranţă, însă, nu se pune problema să avem acum. O să vedem în 2017, 2018, dacă suntem pregătiţi pe partea tehnică, şi va fi o decizie politică atunci. Mai avem vreo trei ani până atunci’, a declarat Ponta, la ieşirea de la Conferinţa Regională Euromoney pentru Finanţe şi Investiţii pentru Europa de Sud-Est.
Citeşte şi Ponta: România vrea să intre în zona euro în a doua parte a anului 2019
Şeful Guvernului a declarat că, în opinia sa, ‘strict politic’, un referendum privind aderarea României la Zona Euro ‘ar fi un lucru foarte bun’, adăugând că un astfel de demers ţine de preşedinte, scrie Agerpres.
‘(…) După ce preşedintele Iohannis va organiza consultări cu Guvernul, cu Parlamentul, cu Banca Naţională, cu sindicate, patronate, cu siguranţă trebuie să facem un mic grup tehnic care să facă un ‘to do list’, o chestie foarte clară, ce paşi avem de făcut pentru a îndeplini toate condiţiile cerute de tratate în a deveni membri ai Zonei Euro. Iar, din punctul meu de vedere, strict politic, cred că ar fi un lucru foarte bun ca, înainte de a intra efectiv, în 2019 ( în Zona Euro – n.r.) să avem şi un referendum (…) Referendumul, după cum ştiţi, îl convoacă preşedintele, dar mie mi se pare o idee bună, pentru că totuşi e o schimbare extrem de importantă’, a declarat premierul Victor Ponta.
El a adăugat că ‘românii sunt proeuropeni şi vor fi şi proeuro cu condiţia să-i informăm bine ce înseamnă chestia aceasta’ şi a precizat că, din discuţiile de până acum, s-a fixat, ca obiectiv politic, ca România să-şi propună o aderare la Zona Euro în semestrul II al lui 2019.
‘Legat, în mod simbolic, evident, şi cu momentul în care România va avea preşedinţia Uniunii. Deci, este o decizie şi economică, şi politică, şi simbolică. Avem preşedinţia UE în momentul când ne dorim să intrăm în Euro. Mai departe, însă, restul lucrurilor vor rezulta în urma consultărilor de la Cotroceni’, a mai declarat Victor Ponta.
Şeful Guvernului s-a referit şi marţi la acelaşi subiect, declarând, în context, că ar fi ‘o măsură democratică’ organizarea unui referendum pe tema aderării României la euro.
‘Am avut o discuţie foarte bună, informală, cu preşedintele României, guvernatorul BNR, ministrul de Finanţe, după care preşedintele va iniţia discuţii şi formale, dar în formula Guvern – BNR – Parlament – patronate – sindicate, ca să facem un calendar, un grup de lucru, iar dacă se va considera, din punct de vedere politic, să facem şi un referendum. Nu m-am gândit în acest moment la asta, dar nu ştiu dacă e o idee rea, poate fi o idee bună’, a afirmat Ponta, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că stabilirea obiectivului 1 iulie 2019 pentru aderarea la zona euro este în primul rând o dată simbolică, ţinând cont de faptul că România va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE în al doilea semestru al anului 2019, şi în al doilea rând e şi o dată fezabilă.