‘Am iniţiat măsura în ideea de ajuta firmele cinstite, apoi de a combate ceea ce numim evaziune fiscală într-un domeniu în care aceasta era la un nivel foarte ridicat. Voiam, de asemenea, să avem un proiect de succes care să dovedească faptul că putem spijini firmele corecte ajutându-le prin taxe mici, care să le permită investiţii, dar şi crearea ori menţinerea unui important număr de locuri de muncă.
Potrivit premierului, Pambac, unde muncesc o mie de salariaţi, este un exemplu ‘tonic’, care îi creează un sentiment de mulţumire pentru decizia luată, ‘chiar dacă s-a sugerat de cei din afara ţării că prin aplicarea măsurii bugetul va pierde’.
‘Îmi doresc foarte mult ca pe baza rezultatelor pe care le vom evalua pe 1 septembrie, exact la un an când am redus TVA-ul la pâine, să putem spune, iată, un proiect de succes pe care să-l extindem mai departe cu reducerea TVA-ului pentru fructe şi legume, pentru carne, pentru produsele bio, pentru toate acele domenii unde este nevoie de un sprijin astfel încât direcţia bună în care mergem fie confirmată prin noi rezultate. Sper să aducem veşti bune pentru toţi cei care au investiţii, pentru toţi cei care se gândesc la crearea de locuri de muncă, dar şi pentru securitatea alimentară a populaţiei’, a subliniat prim-ministrul.
El a susţinut că va continua să îi sprijine pe toţi investitorii corecţi.
‘Măsura TVA-ului de 9% a condus în primele şase luni de aplicare la scoaterea la suprafaţă a 142.000 de tone de făină şi pâine, care până în septembrie erau produse la negru, evaziunea fiscală fiind diminuată pentru un semestru cu 18% la pâine şi 20% la făină, în timp ce populaţia a beneficiat de o reducere de preţ în medie cu 12%’, a indicat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, prezent alături de premier la Pambac.