‘Să continuaţi discuţiile cu sindicatele din administraţia publică. Au dreptate, au salarii foarte mici. Asta e o realitate pe care în niciun caz nu îmi trece prin cap să o contest. Dar şi noi avem dreptate, pentru că, spre deosebire de alţii care mereu au tăiat, noi de fiecare dată am adăugat’, a susţinut premierul, la începutul şedinţei săptămânale de Guvern.
În opinia prim-ministrului, cei care vor fi afectaţi de o eventuală grevă a funcţionarilor sunt cetăţenii care plătesc taxe şi impozite.
‘Vom încerca să avem venituri decente, dar discutând şi punând pe masă toate resursele pe care le avem. Greve care, de fapt, pe cine afectează? Pe cetăţeanul care plăteşte taxe şi impozite şi din taxele şi impozitele cetăţeanului putem să mărim salariile funcţionarilor. Adică are un sens şi o logică să nu îl pedepsim pe cetăţean. (…) Să rămâneţi în dialog, să discutaţi, să găsim soluţii. Sincer să fiu greva e de departe cea mai proastă soluţie posibilă. Dacă îl sancţionăm pe cetăţean, nu obţinem mai mulţi bani pe care, după aceea, să îi dăm către funcţionari’, a explicat Ponta.
Vicepreşedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea, a anunţat marţi că neaplicarea legii salarizării unitare va genera oprirea, în data de 30 aprilie, a activităţii tuturor membrilor de sindicat din administraţia publică, ceea ce înseamnă că peste 30.000 de oameni, la nivel naţional, vor intra în grevă generală.
”Am încercat să găsim soluţii printr-un dialog cu reprezentanţii Guvernului, dar nu am putut până în acest moment să avem un punct de vedere comun. Mai bine de 20 de clase de salarizare se află la pragul salariului mediu sau chiar sub acest prag. Aproximativ 25% din personalul din administraţia publică se află în zona salariului minim, sub 1.000 de lei. Amânarea acestei legi este complet aberantă din punctul nostru de vedere”, a explicat Dandea.
Conform reprezentanţilor Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, în data de 30 aprilie, nu se vor elibera acte şi nu se vor încasa bani în administraţia publică.