Ponta: Efectul cărnii de cal putea fi mai rău decât seceta din 2012. Criza încă nu a fost depăşită

Efectul scandalului cărnii de cal asupra agriculturii româneşti putea fi mai mare decât cel al secetei de anul trecut dacă România rămânea vinovatul de serviciu, a declarat premierul Victor Ponta, arătând că pericolul a fost pentru România unul uriaş, dar criza încă nu a fost depăşită.
Economica.net - joi, 14 feb. 2013, 13:17
Ponta: Efectul cărnii de cal putea fi mai rău decât seceta din 2012. Criza încă nu a fost depăşită

„Dacă ar fi rămas România vinovatul de serviciu pentru tot acest scandal uriaş, această criză uriaşă, cred că ar fi fost mai rău decât seceta de anul trecut, în toată Europa s-ar fi spus «domn’ne, în România se fraudează, se falsifică provenienţa sau originea produselor alimentare». Din fericire, am luat lucrurile în serios de la început, ne-am dat seama că este un subiect care interesează absolut orice cetăţean din Europa; nu sunt interesaţi cetăţenii europeni de toate lucrurile din România, dar de ceea ce mănâncă şi cumpără din supermarketuri, de la cetăţeanul britanic până la orice cetăţean bulgar sau lituanian, fiecare se gândeşte «vreau să ştiu ce cumpăr, cu mănânc»”, a spus Ponta, aflat la Nurnberg pentru târgul de produse agricole biologice.

El a arătat că pierderile înregistrate de către producătorii români în urma acestui scandal nu pot fi încă evaluate, dar că aceste pierderi au fost stopate prin modul în care s-au implicat autorităţile de la Bucureşti.

Toate statele membre UE trebuie să verifice, prin teste efectuate începând cu 1 martie, dacă datele de pe eticheta unui produs din carne corespund conţinutului, iar simultan va fi îmbunătăţită şi legislaţia europeană în domeniu, a anunţat, tot la Nurnberg, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Aflat în Germania, ministrul a prezentat concluziile reuniunii de la Bruxelles la care a participat în cursul zilei de miercuri.

„Pentru a recâştiga încrederea consumatorului, trebuie efectuate teste de la 1 martie în toate ţările membre, să vedem dacă ce se spune că este pe etichetă se găseşte şi pe produsul în sine. Să ne asigurăm că este de fapt carne de vită acolo unde se spune că este «carne de vită» şi că este carne de cal acolo unde se spune că este «carne de cal»”, a spus ministrul.

El a precizat totodată că, la sugestia Franţei, va fi îmbunătăţită legislaţia pe plan european privind reţeaua de distribuţie şi etichetarea produselor din carne, chiar dacă toate ţările au agreat că actuala legislaţie „este bine pusă la punct, fiind însă mereu loc de îmbunătăţiri”.

Comisia Europeană cere tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal, informează AFP.

Planul va recomanda tuturor statelor membre să efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vită, a declarat comisarul UE pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles”.

Această propunere va fi transmisă statelor membre vineri, în cadrul unui „comitet permanent extraordinar al industriei alimentare şi a sănătăţii animalelor”.

Borg susţine că o primă serie de teste vor fi realizate în cursul lunii martie, cu primele rezultate publicate la jumătatea lui aprilie. Aproximativ 2.500 de teste ADN vor fi efectuate, majoritatea fiind finanţate de Comisia Europeană.

Pe de altă parte, Comisiei Europene i s-a solicitat să accelereze eforturile privind etichetarea produselor pe bază de vită pentru a indica originea cărnii.

Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.

Reuniunea a fost organizată după ce, marţi, au avut loc percheziţii în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greşit au fost găsite şi în Franţa, iar suspiciuni există şi în Germania.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99 – 100 %. Comigel alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.

Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat miercuri seară că niciun stat nu a fost arătat cu degetul în cursul reuniunii de la Bruxelles. „Din punctul nostru de vedere, nu este posibil ca frauda să fi fost comisă pe teritoriul nostru şi de către cele două societăţi care au distribuit carnea de cal în UE”, a asigurat acesta la finalul reuniunii.

Te-ar mai putea interesa și
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Autonomă Catalonia că Agenţia Regională de......
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat “un contract istoric pentru sprijinirea producției de panouri fotovoltaice ...
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene de-a lungul zonei sale de coastă în Marea Baltică din cauza impactului ...
Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat cu 55,33% (rezultate finale)
Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat cu 55,33% (rezultate finale)
Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică ...