„V-am spus încă de zilele trecute că am încredere foarte mare în ceea ce am discutat cu guvernatorul Băncii Naţionale şi că această evoluţie a cursului de schimb nu avea legătură cu România, ci avea legătură cu tot ceea ce se întâmplă pe plan european, motiv pentru care şi alte monede, fie că a fost vorba de zlot, de coroană, de forint, au suferit poate chiar mai mult decât leul. Când v-am spus că am încredere în modul de gestionare a acestei situaţii de către Banca Naţională ştiam pe ce mă bazez”, a declarat Victor Ponta.
Acesta a spus că apreciază cea mai mare parte a mass-media care, în opinia sa, s-a comportat responsabil şi serios, dar că a fost „deranjat de o televiziune care dădea cum a pierdut BNR bătălia, cum se prăbuşeşte leul faţă de euro”.
„Mi s-a părut extrem de iresponsabil. Ca să nu fac ca domnul Băsescu şi să precizez de cine e vorba, de televiziunea marelui meu prieten domnul Ghiţă, de RTV. Citeam, veneau în fiecare zi că pică leul. Eu cred că mass-media are o sarcină de a fi responsabilă ca şi noi, oamenii politici, când e vorba de lucruri atât de importante şi când am avut încredere că Banca Naţională şi domnul Isărescu au control asupra situaţiei ştiam pe ce mă bazez”, a spus Ponta.
Cursul de referinţă anunţat de BNR a scăzut joi cu 0,28 bani, la 4,4435 lei/euro, după patru zile consecutive în care rata oficială a depăşit record după record, iar dealerii spun că BNR a continuat să intervină indirect după ce cotaţiile au revenit aproape de 4,4450 lei/euro.
Banca centrală a afişat miercuri cel mai ridicat curs de referinţă leu/euro din istorie, de 4,4463 unităţi.
Cursul leului faţă de euro s-a depreciat de la începutul lunii mai până miercuri cu 1,1%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat ulterior temerile privind soliditatea zonei euro.
În acest an, leul a scăzut cu 2,93% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.
Victor Ponta a participat, joi, la Conferinţa Internatională „Nuclear 2012” găzduită de ICN Mioveni, unde a prezentat o lucrare cu tema „Strategia producerii energiei nucleare, în context naţional şi internaţional.
Ulterior, premierul a ajuns la Uzina Dacia de la Mioveni, unde a vizitat linia de montaj, luând act de problemele şi doleanţele ridicate de directorul general al uzinelor, Jerome Olive.