El a cerut miniştrilor, la începutul şedinţei de marţi a Guvernului, să prezinte public „aceste cifre reale”, arătând că în dezbaterile televizate ar fi prezentate date inexacte, cu un grad de absorbţie de numai 10%.
„La politica de coeziune, din cele 19 miliarde afectate României pentru perioada 2007-2013, plus regula n+2, au intrat – şi mi-a confirmat-o chiar domnul Gherghina (secretar de stat în Ministerul Finanţelor-n.r.) – au intrat 4 miliarde. Patru din nouăsprezece nu ies 10% pe nicio matematică, patru din nouăsprezece înseamnă 20%. E puţin, e foarte puţin, dar vă rog să comunicaţi corect şi să nu lăsaţi minciunile repetate, cum că România are sub 10% şi atunci nu mai trebuie să primească nimic. Nu, are 20%! La momentul preluării guvernării, avea într-adevăr sub 10%, însă pe baza a ceea ce am reuşit în această toamnă, şi anume acceptarea corecţiilor financiare şi îndreptarea acelor neregularităţi constatate în perioada 2009-2011, la sfîrşitul acestui an putem reîncepe trimiterea de cereri de decontare pentru POSDRU, pentru Dezvoltare Regională şi pentru Mediu”, a afirmat Ponta.
Acesta a adăugat că, pentru fondurile structurale, în fiecare an gradul de absorbţie la plăţile directe în agricultură este de aproape 100%, iar în cazul politicii de dezvoltare rurală gradul de absorbţie este de 50% până în acest moment.
Ponta a afirmat că deblocarea Programelor Operaţionale pentru Transporturi şi Creşterea Competitivităţii Economice nu va avea loc anul acesta din cauza problemelor grave constatate pentru perioada 2009-2011.
„Am văzut că argumentul – este un argument iresponsabil, dar nu mă miră – că să nu mai primim bani europeni, că şi aşa nu i-am cheltuit nici pe aceştia. Argumentul a venit din partea unei foste ministre foarte bună la absorbţie, care acum a zis că dacă nu am cheltuit banii pe vremea domniei sale, să nu mai primim nici în 2014-2020. În cazul Programului Operaţional Transporturi, DLAF a sesizat DNA şi o să-i transmit într-un plic închis doamnei ministru Boagiu constatările, ca să nu o mai văd pe la conferinţele de presă, referitor la Nădlac-Arad”, a afirmat premierul.
Premierul Ponta afirma recent, confirmând informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX, că proiectul de construcţie a autostrăzii Arad-Nădlac, finanţat şi de către Uniunea Europeană, a fost licitat în condiţii considerate de Comisia Europeană ca fiind greşite, astfel este posibilă rezilierea contractului şi organizarea unei noi licitaţii.