El a arătat că măsura luată la Hidroelectrica constituie unul dintre cele mai importante mesaje pentru „o viaţă economică neinfluenţată politic” şi va deschide procedurile pentru reforme structurale, precum vânzarea pachetelor de acţiuni deţinute de stat la societăţile din energie.
„Măsura care s-a luat va duce în această toamnă la revenirea pe piaţa normală a celui mai mare jucător din zona energiei, curăţat de ceea ce îl împiedica să acţioneze normal, şi cred că această realizare va fi unul dintre cele mai importante mesaje pentru o viaţă economică sănătoasă neinfluenţată politic şi de alte interese şi va deschide practic procedurile pentru refrormele structurale, punerea pe piaţă a pachetelor de acţiuni de la societăţile din energie şi tot ceea ce ne-am angajat cu instituţiile internaţionale, reforme structurale care au întârziat foarte mult şi care afectează viaţa economică a României”, le-a spus premierul reprezentanţilor investitorilor.
Potrivit lui Ponta, situaţia Hidroelectrica este un caz vechi de folosire a unor practici neconcurenţiale şi a unor practici de favorizare.
„Acest caz a fost ridicat autorităţilor române şi de FMI şi de Comisia Europeană de foarte mult timp. A existat probabil intenţia, dar niciodată nu a existat acţiunea de a opri contractele bilaterale care au prejudiciat în ultima perioadă, din 2010 încoace, cu peste un miliard de euro Hidroelctrica şi, implicit, o piaţă concurenţială corectă”, a arătat Ponta.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” şi al secetei din 2011.