Ponta i-a convocat la Guvern pe majoritatea miniştrilor pentru FMI. La discuţii a venit şi Georgescu

Premierul Victor Ponta i-a convocat la Guvern pe majoritatea miniştrilor pentru stabilirea strategiei de negociere cu FMI, printre care atât ministrul Justiţiei, dar şi şefii ANAF şi ANRMAP, la discuţii fiind prezent şi fostul ministru de Finanţe Florin Georgescu.
Economica.net - lun, 14 ian. 2013, 13:37
Ponta i-a convocat la Guvern pe majoritatea miniştrilor pentru FMI. La discuţii a venit şi Georgescu

La întâlnirea convocată pentru ora 15.00 au venit miniştrii Finanţelor, Bugetului, Justiţiei, Muncii, Energiei, Societăţii Informaţionale, Proiectelor de Infrastructură, Transporturilor, Sănătăţii, precum şi şefii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

La discuţia de la Guvern este prezent şi fostul ministru de Finanţe Florin Georgescu.

Principalele teme de discuţie ale Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional vizează forma proiectului de buget pentru acest an, creşterea salariului minim de la 700 la 800 lei, reducerea TVA la produsele agro-alimentare, calendarul de privatizare şi de numire a managerilor privaţi la companiile de stat, noua lege a sănătăţii. O altă problemă care trebuie rezolvată de Guvern în perioada imediat următoare, cu avizul Ministerului Justiţiei, este plata despăgubirilor pentru imobilele naţionalizate.

Premierul a anunţat anterior că se va întâlni, în cursul zilei de luni, cu miniştrii care au de purtat negocieri cu FMI, pentru o discuţie pregătitoare, urmând ca de miercuri să înceapă negocierile propriu-zise cu delegaţia Fondului.

„Azi ne împărţim fişele de negociere. E un sistem pe care domnul Florin Georgescu l-a aplicat anul trecut şi a fost foarte bun. Asta e întâlnirea pregătitoare a noastră. Cei de la FMI cred că marţi abia sosesc în Bucureşti, iar de miercuri încep discuţiile”, a spus Ponta.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară. Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.

FMI a întrerupt misiunile de evaluare după luna septembrie a anului trecut, motivând că doreşte să discute bugetul pentru 2013 doar cu executivul rezultat după alegerile parlamentare din luna decembrie. Totuşi, în noiembrie a fost prezentă în România o misiune tehnică, în timpul căreia experţii FMI au analizat performanţele economice şi bugetare, fără a face însă niciun fel de declaraţii publice şi fără un raport către consiliul director al Fondului.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urmează să fie finalizat în primăvara acestui an.

Fostul ministru de finanţe Florin Georgescu declara, în luna noiembrie, că Guvernul intenţionează să negocieze chiar din luna ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde să fie preluate unele dintre condiţionalităţile nerealizate curprinse în actuala înţelegere, care ar urma să fie închisă înainte de termen.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, în urmă cu o săptămână, că încheierea „pozitivă” a actualului acord cu FMI va reprezenta un spaţiu suficient de conlucrare pentru întregul an 2013, lăsând să se înţeleagă că România ar putea să nu mai perfecteze o nouă înţelegere cu instituţia internaţională.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...