Ponta: Ideea ca şi statul să achite penalităţi este corectă principial, dar nu sunt bani acum

Principiul conform căruia statul trebuie să achite penalităţi pentru datoriile faţă de persoane fizice şi juridice este corect, dar va fi completat cu sintagma "în condiţiile legii", iar prin legea de aplicare va fi asigurată o anumită "marjă de timp", deoarece azi acest lucru nu e posibil financiar.
Economica.net - vin, 07 iun. 2013, 20:17
Ponta: Ideea ca şi statul să achite penalităţi este corectă principial, dar nu sunt bani acum

„Este o propunere principial corectă, problema este însă practica. Dacă aplicăm imediat, în luna septembrie punem lacătul pe guvern şi nu plecăm doar noi acasă, ci şcoli, spitale, drumuri. Forma finală care cred că e şi corectă, şi acceptabilă este enunţarea principiului, pus acolo în coadă „în condiţiile legii”, iar prin legea cu care venim încercăm să o facem şi aplicabilă Altfel, să nu ne trezim că facem ca şi cu un alt principiu constituţional, „Fiecare cetăţean român are dreptul la o casă”. Are, e adevărat, dar dacă nu avem în acest moment să-i oferim, ce facem ? Principiul e corect şi îl vom susţine, dar va exista o anumită marjă de timp în care să poţi să-l aplici, de mâine nu poţi”, a spus Ponta la RTV.

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat un amendament al PNL conform căruia „creanţele împotriva statului” au acelaşi regim juridic ca şi contribuţiile fiscale, propunerea întrunind unanimitatea parlamentarilor.

Membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei au adoptat un amendament al grupurilor parlamentare PNL, susţinut de Tudor Chiuariu, care modifică articolul 44, alineat 1, din Legea fundamentală.

„Dreptul de proprietate, precum şi creanţele împotriva statului, sunt garantate. Creanţele împotriva statului au acelaşi regim juridic ca şi contribuţiile fiscale”, a fost amendamentul adoptat în unanimitate.

Potrivit formei actuale a Constituţiei, „dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate”. „Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege”, se mai arată în Constituţie.

Chiuariu a precizat că este necesară instituirea aceluaşi regim juridic pentru a fi eliminată situaţia în care statul îşi stinge creanţele către persoanele fizice sau juridice mai târziu decât sunt achitate contribuţiile fiscal din partea acestora.

Te-ar mai putea interesa și
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul Statelor Unite a certificat în mod oficial luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie în faţa vicepreşedintelui democrat Kamala......
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă ...
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, a fost anulată
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, ...
Comisia Europeană a anulat o întâlnire a delegaţiilor slovacă şi ucraineană cu reprezentanţi ai Comisiei ce urma ...
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor ...