„Vă rog, doamna ministru Grapini, să mă ajutaţi să explic cum e cu forfetarul, dacă nu, eu renunţ la el, că cică a fost ideea mea, dar după aia investiţii în turism o să facem din impozitul forfetar pe care nu-l punem”, a spus premierul la începutul şedinţei Executivului, el subliniind că trebuie prezentate date privind motivul unui astfel de impozit.
Ministrul de resort a precizat că a trimis un comunicat mass-media referitor la taxa forfetară, iar Ponta a spus că el a înţeles care sunt obiectivele acestei taxe, dar a atenţionat că trebuie analizat atent, iar în cazul în care impunerea taxei nu este viabilă, el este dispus să renunţe.
„Eu am înţeles ideea – poate nu e bună şi dacă nu e bună nu o ţin langa – dar eu am înţeles că unii sunt cinstiţi şi plătesc impozite şi taxe, din cei care au hoteluri, restaurante, alţii nu sunt cinstiţi şi nu plătesc nimic, sunt pe pierdere tot timpul. Şi atunci, în loc să îi facem cinstiţi pe necinstiţi, îi omorâm şi pe cei care plătesc şi nu mai plătesc nici ei. După care, suta de mii de turişti care merg pe Valea Prahovei au nevoie de nişte taxe de acolo ca să le facem autostrada, să poată să meargă turiştii pe autostradă pe Valea Prahovei, să nu mai stea şapte ore în trafic”, a spus premierul.
Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini, despre ideea introducerii unui impozit forfetar în domeniul serviciilor.
„Am discutat astăzi cu doamna Grapini apropos de ideea de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii, pentru că acum practic nu încasăm nimic. Cred că şi pentru hotelieri, cei care au restaurante cei mai mulţi dintre ei, ideea de a plăti un impozit forfetar, să ştie că au scăpat şi cu asta-basta… „, a spus Ponta vineri seara la Antena 3.
În octombrie 2010, Guvernul Boc a decis să renunţe la impozitul minim aplicat companiilor şi a analizat varianta introducerii unui impozit forfetar, dar a renunţat la idee invocând dificultăţile care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem, orientându-se spre revenirea la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor.