Ponta îl acuză pe Băsescu de lobby în favoarea unei companii private la Roşia Montană
„Eu înţeleg că există interese private, ca peste tot în lume, care se împletesc cu cele politice. Nu se pot face însă proiecte de aceste gen pentru că le doreşte foarte tare un om politic, indiferent cum se cheamă. Mă refer evident la preşedintele Băsescu”, a spus Ponta, la emisiunea „După 20 de ani” la PRO TV.
Întrebat dacă îl suspectează pe şeful statului de ceva anume legat de acest proiect, premierul a arătat că nu doar că îl suspectează, ci îl şi acuză.
„Nu doar că îl suspectez, ci îl acuz de faptul că atunci când eşti în prima poziţie a ţării, sau a doua sau într-o poziţie atât de importantă, nu poţi să faci lobby pentru o companie privată fără a fi categoric considerat ca interesat, nu ştiu, poate politic, nu vreau să spun mai mult decât atât”, a spus Ponta.
Întrebat dacă nu ar fi totuşi bine ca autorităţile să se pronunţe tranşant faţă de acest proiect, în condiţiile în care investitorii aşteaptă de mai mulţi ani un răspuns pozitiv sau negativ, premierul a spus că ar fi bine dacă şi ei ar înţelege că un proiect de asemenea anvergură trebuie realizat „nu prin lobby politic” sau prin cheltuielile uriaşe pentru sponsorizarea mass-media, ci prin demonstrarea în faţa populaţiei, nu către presă sau preşedintele ţării, că acest proiect respectă criteriile de siguranţă legate de mediu, precum şi interesele statului român.
Întrebat dacă există un termen până la care şi-a propus să clarifice toate aceste lucruri, şeful Guvernului a răspuns negativ, adăugând că Ministerului Mediului trebuie să continue procesul de evaluare.
Premierul a declarat anterior că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri privind participaţia statului român şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic.
El a adăugat că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiţii vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.
Luni seara, la ceremonia de învestire a noului Guvern, preşedintele Traian Băsescu a declarat că se aşteaptă de la noul Executiv să găsească soluţii de creare de noi locuri de muncă, el reiterând că investiţiile în exploatările de minerit de aur şi cupru reprezintă o astfel de soluţie.
Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situaţiei referitoare la „cazul” Roşia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privinţă, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană.
Proiectul minier Roşia Montană este dezvoltat de Roşia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acţionar principal este Gabriel Resources.
La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.
În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
Gabriel Resources vrea să reducă „substanţial” costurile până când Guvernul va avansa în procesul de avizare a proiectului, a anunţat, vineri, compania canadiană, odată cu raportarea unei pierderi de 2,6 milioane dolari canadieni pentru primul trimestru.