Ponta: În 2015 şi 2016 cota unică de 16% nu se modifică

Economica.net
03 11. 2014
ponta_ecomagazin_ro_19332600_39071700_28076600_05673800

„Pot spune de pe acum că bugetul este întocmit o dată cu vizita celor de la Comisia Europeană, FMI, de la sfârşitul lui noiembrie, că în 2015 şi în 2016 cota unică de 16% nu se modifică, taxa pe construcţii speciale va scădea de la 1,5% la 1%. Şi în 2015-2016, dacă suntem noi la guvernare, acest Guvern USL, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale, intrată în vigoare la 1 octombrie, rămâne în vigoare. Singurul lucru pe care-l căutăm în acest moment şi după datele pe care le avem la 20 octombrie cred că e posibil deja la anul este reducerea TVA la fructe, legume şi carne la 9%. Deci, pentru orice om de afaceri aceste date sunt trecute în Strategia fiscal-bugetară şi sunt sigure”, a declarat premierul întrebat ce poate preciza legat de bugetul de anul viitor.

Ponta a dat asigurări că elementele avute în vedere vor fi preluate de noul Guvern şi noul premier. „O să fiu preşedinte şi noul Guvern, viitorul prim-ministru îşi va asuma nu doar aceste lucruri, ci inclusiv ceea ce noi am negociat în zona de Sănătate, în zona de Educaţie şi în zona de Apărare, cele trei” , a declarat premierul.

Ponta a precizat că a avut luni o discuţie şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre situaţia la zi a deficitului şi a contului curent.

„Şi toate aceste date sunt certificate de către instituţii neguvernamentale. Adică nu e că zicem noi. Mergeţi la Comisia Europeană, la BNR şi obţineţi exact aceste date. Nu se poate altfel”, a spus premierul.

În context, Ponta a spus că din cifrele ce i-au fost prezentate tot luni de ministrul Finanţelor şi ministrul delegat pentru Buget este primul an din istoria modernă a României când la buget se cheltuie chiar mai puţin decât s-a încasat.

„Este prima dată în istoria modernă a României, am primit datele de la doamna Petrescu şi de la domnul Vâlcov, astăzi, datele la 31 octombrie, este prima dată când am cheltuit tot atâţia bani câţi am încasat. Mai bine zis am încasat la buget 176 de miliarde şi am cheltuit 175,5 de miliarde. Deci e prima dată când Guvernului care vine în decembrie nu-i lăsăm nicio datorie în plus de plătit (…) Şi este posibil ca rezultatele pe care le avem, ca în luna decembrie, dacă aceste date se confirmă, să plătim în avans obligaţii pe care statul român le are la cetăţenii săi pentru 2015. Adică având banii respectivi îi plătim în decembrie şi nu-i mai plătim în 2015. Aceasta este varianta cea mai probabilă pentru a închide anul în datele convenite cu CE şi FMI”, a mai declarat premierul.