Ponta a vorbit despre problema gazelor de şist, afirmând că protestul activiştilor de mediu cu privire la explorarea acestor resurse a fost unul dintre cele mai dificile momente din mandatul său de prim ministru.
„Le-am explicat că în Statele Unite se exploatează şi preţul e un sfert de cât e cel din Europa. Le-am spus: „Staţi aşa, că e vorba întâi de explorare, nici nu ştiu dacă avem rezerve sau nu”. N-am reuşit. Le-am explicat că e important să ai tot felul de forme de energie la dispoziţie. N-am reuşit. Şi după aceea, aproape epuizat, am spus: „Uite ce e, nici mie nu-mi place de Chevron. Oricum, sunt mai buni decât Gazprom, aşa că vă rog frumos, haideţi să fim independenţi din punct de vedere energetic, haideţi să încurajăm toate investiţiile în domeniul sectorului energetic, haideţi să încercăm să ne modernizăm infrastructura şi să fim cât mai independenţi posibil” „, a susţinut Ponta.
El a arătat că România, în câţiva ani, va putea să ofere energie şi Republicii Moldova.
„O slăbiciune a ţării, aşadar, vom încerca să o transformăm într-un punct forte şi am încredere că pe baza noilor investiţii şi în larg şi pe uscat cu resurse convenţionale, în câţiva ani de zile – trei, patru, maxim cinci ani – România va ajunge să fie nu numai independentă din punct de vedere energetic, ci să poată să ofere energie chiar şi celui mai important vecin al nostru, Republica Moldova, pentru tot consumul domestic şi industrial”, a spus premierul.
Pe de altă parte, Ponta a arătat că în sectorul energiei electrice România are chiar o supraproducţie în momentul de faţă şi a exprimat speranţa ca strategia de îmbunătăţire a infrastructurii de transport să ajute Bucureştiul să exporte energie electrică în regiune.
Premierul Victor Ponta a participat luni la Summitul UE pentru Europa de Sud-Est „Pe drumul spre stabilitate şi creştere”, organizat de publicaţia „The Economist”, la care AGERPRES este partener oficial media.