Ponta, in SUA: Guvernul e decis sa continue toate explorarile de gaze neconventionale. Chevron nu se retrage

Economica.net
21 10. 2013
ponta_1539_99543400_73447600

„Guvernul pe care il conduc e decis sa continue toate explorarile de gaze neconventionale, atat timp cat sunt indeplinite si respectate oate standardele de mediu”, a spus Ponta, intr-o conferinta de presa organizata la Washington, notand ca nu doar Chevron intentioneaza sa inceapa explorarile in acest sens.

Intrebat de ziaristi daca s-a pus problema ca Chevron sa se retraga din Romania, Ponta a raspuns: „Nici vorba de retras din Romania”.

Primul ministru s-a declarat „convins ca o parte importanta din cei care sunt impotriva proiectului exploatarii miniere de la Rosia Montana „sunt deschisi la explicatii”, in urma carora „va ramane o minoritate radicala care nu va asculta niciun argument, oricat de rational, dar care nu poate impune majoritatii renuntarea la un proiect national”.

Ponta a precizat ca a discutat si cu reprezentantii gigantului Exxon despre investitiile si explorarile care vor continua anul viitor si a notat „prezenta unei tenologii cu totul si cu totul extraordinare, de ultimul nivel”, pe care aceasta companie a adus-o in Romania.

Victor Ponta a subliniat ca Romania nu are in prezent tehnologia pentru a derula astfel de operatiuni de explorare si exploatare. „Daca ar avea Romania tehnologia, ar face-o. Cand o sa avem noi un miliard de dolari sa cumparam una din navele pe care le folosesc Exxon sau Chevron pentru explorari va fi foarte bine”.

Chevron, după discuţia cu Ponta: Vom consolida fundaţia pentru dezvoltare prin explorarea gazelor

Guvernul român şi Chevron vor consolida „fundaţia” pentru îmbunătăţirea securităţii energetice a României şi a oportunităţilor de dezvoltare prin explorarea gazelor, oferind comunităţilor un dialog bazat pe date ştiinţifice, a comunicat firma americană către MEDIAFAX după discuţia cu premierul Ponta

„În timpul întâlnirii, ambele părţi şi-au reiterat intenţia comună de a consolida fundaţia pentru îmbunătăţirea securităţii energetice a României şi a oportunităţilor de dezvoltare economică prin explorarea gazelor naturale. De asemenea, a fost accentuată importanţa derulării activităţilor într-un mod responsabil şi sigur pentru mediu, oferind în acelaşi timp comunităţilor oportunitatea de a purta un dialog fundamentat pe date ştiinţifice. Ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de a continua colaborarea pentru a susţine obiectivele României de îmbunătăţire a securităţii energetice şi de dezvoltare economică”, au trasmis agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii Chevron România.

La finalul întâlnirii, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale, respectiv gaze de şist, convins că mulţi protestatari sunt deschişi la explicaţii, iar în final va rămâne o minoritate radicală care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majorităţii o decizie.

La rândul său, Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

Chevron: Explorarea Pungeşti este suspendată până când se va înţelege că metodele folosite sunt bune

Explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune, a declarat Tom Holst, managerul Chevron pentru România, potrivit Mediafax.

El a susţinut declaraţia la Washington, în contextul unei întâlniri cu premierul Victor Ponta.

„Aş dori să fac precizări cu privire la motivele suspendării activităţii în zona localităţii Pungeşti. Una dintre cheile filosofiei de afaceri a Chevron este aceea de a acţiona în siguranţă sau de a nu a o face deloc. Prioritatea noastră numărul unu este aceea de a dezvolta operaţiunile în siguranţă pentru angajaţi, subcontractori şi comunitate”, a spus Tom Holst.

El a precizat că explorarea va reîncepe atunci când se va înţelege că metodele companiei sunt cele mai sigure.

„La Pungeşti, noi şi Guvernul credem că activitatea trebuie să se desfăşoare în siguranţă, munca acolo trebuie să se bazeze pe o interrelaţionare pe termen de lungă durată, ce se poate extinde peste 30 de ani. Ei trebuie să înceapă să aibă încredere. Noi vom reiniţia, vom reporni operaţiunile în Pungeşti atunci când standardele de siguranţă sunt îndeplinite şi când se va înţelege mai bine că avem cele mai bune practici şi că pe acestea le dezvoltăm în proiectul din România.”, a spus Holst.