„Vom avea între 750 de milioane şi un miliard de Euro anual din acciza la combustibil pentru construcţia de autostrăzi. Parlamentul şi Guvernul urmează să decidă în fiecare an în ce direcţie alocă această resursă suplimentară”, a spus Ponta.
El a precizat că fondurile de la bugetul de stat pot asigura în fiecare an tot între 750 de milioane şi un miliard de Euro pentru construcţia de autostrăzi, fonduri pe care Guvernul şi Parlamentul le aprobă în bugetul anul.
Ponta le-a propus parlamentarilor USL să elaboreze un proiect de lege privind strategia de construcţie a autostrăzilor, care să fie votat de Parlament şi care să rămână ca obligaţie pentru viitoarele Guverne să continue proiectele începute.
Guvernul urmăreşte accelerarea proiectelor începute, lansarea de noi proiecte din fonduri europene şi cointeresarea partenerilor privaţi în finanţarea autostrăzilor.
Executivul a identificat patru surse de finanţare a proiectelor – TEN-T Coeziune (3 miliarde euro, pentru perioada 2014‐2020), TEN-T Dezvoltare regională (1,8 miliarde euro pentru 2014-2020), concesiune/PPP (fonduri private şi fonduri de la buget, ultima categorie neputând depăşi 49%), respectiv statul român (din fondul creat în urma indexării accizei pe combustibili, de circa 750 milioane euro anual).
Conform Executivului, pentru prima dată decizia privind noi tronsoane va fi luată prin consultare publică, iar până în 2022 primele 16 oraşe din România vor fi conectate prin autostrăzi (Bucureşti, ClujNapoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş).