Într-o postare intitulată „Adevărul despre «scandalul Blair»”, Victor Ponta oferă o serie de detalii legate de invitarea lui Tony Blair în România.
„Această acţiune a fost făcută la iniţiativa doamnei Ana Birchall, pe atunci secretar internaţional al PSD (devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după alegerile din decembrie 2012). Doamna Birchall a contactat biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne, iar invitaţia a fost transmisă printr-o fundaţie din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptaţi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Fundaţia Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu ambasada Marii Britanii, cât şi cu PSD)”, a scris Victor Ponta.
El a negat că ar fi ştiut ceva despre cheltuielile pe care le-a presupus vizita lui Blair. „Sunt acuzat de «complicitate morală» la spălarea banilor ! Suma de 220.000 euro precizată de procurori că ar fi fost donată către diverse persoane juridice din Marea Britanie nu a fost niciodată în posesia mea sau a PSD, nici nu am dispus şi nici nu am beneficiat de vreun euro din aceasta, nu am cunoscut niciodată (până în ziua de 6 septembrie 2016) cuantumul, nici cine a plătit-o şi nici cine a fost beneficiarul ei! În consecinţă, rezultă foarte clar din toate actele de la dosar că nu pot să fiu complice (nici măcar «moral») la spălarea unor bani de care nu ştiu, pe care nu i-am deţinut niciodată, plătiţi de o firmă de care nu am auzit niciodată către societăţi şi fundaţii din Marea Britanie pe care nu le cunosc!”, a argumentat fostul premier, precizând că Dan Sultănescu l-a asigurat că suma a fost strânsă prin donaţii private, nefiind folosiţi nici bani europeni, nici bani publici.
În ce priveşte onorariul lui Blair, Ponta a precizat că britanicul nu a cerut un onorariu încurajându-i, în schimb, pe cei care au organizat vizita în România să facă donaţii în contul unei fundaţii caritabile indicate de el. „Singurul aspect cu care doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că domnul Blair nu solicită onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donaţie către o fundaţie de caritate indicată de către domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD nu am cerut detalii şi nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect”, afirmă Birchall.
În ce priveşte acuzaţia DNA, potrivită căreia l-ar fi impus pe Sebastian Ghiţă pe listele USL la alegerile din 2012 la schimb pentru implicarea sa în aducerea lui Tony Blair, Ponta susţine că acest lucru nu ar fi fost posibil pentru că listele USL trebuiau semnate de către toţi cei patru preşedinţi ai partidelor din USL. În plus, listele USL au fost stabilite în septembrie 2012, nu în martie, când procurorii susţin că Ponta l-ar fi impus pe Ghiţă pe liste.
Mai mult, Ghiţă ar fi avut o susţinere solidă în PSD Prahova pentru o candidatură şi nu ar fi avut nevoie de intervenţia lui. „De altfel, pe rolul DNA există din luna aprilie un dosar de urmărire penală privind modul în care lideri locali ai PSD Prahova şi-au exercitat autoritatea şi influenţa ca să îl pună candidat pe Sebastian Ghiţă la alegerile parlamentare în schimbul sprijinului material al acestuia în campania de la locale!!! Deci până la urmă cine l-a pus pe Ghiţă pe listă?!?”, se întreabă Victor Ponta.
Deputatul PSD Ana Birchall a afirmat luni că în calitate de secretar internaţional al PSD era obligată în privinţa organizării unor evenimente şi a precizat că nu are nicio calitate în dosarul referitor la vizita la Bucureşti a fostului premier britanic Tony Blair.
‘În calitate de secretar internaţional al PSD era o obligaţie profesională de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitaţi de marcă de peste hotare. În perioada întocmirii programului de evenimente internaţionale pentru anul 2012 (respectiv noiembrie-decembrie 2011) propunerea realizării unei activităţi despre viitorul Uniunii Europene avându-l drept protagonist pe dl. Tony Blair a fost un gest firesc, având în vedere susţinerea consecventă a domniei sale faţă de aderarea României la Uniunea Europeană. Totodată, vizita a fost un bun prilej de a pune Bucureştiul pe hartă, în discuţiile şi întâlnirile oficiale susţinute fiind abordate teme de interes general şi nu chestiuni politice înguste’, a precizat Ana Birchall pe Facebook.
Fiind persoana care a mijlocit dialogul iniţial şi schimbul de contacte între echipa Blair şi fundaţia din România ce a făcut posibil evenimentul, Ana Birchall a precizat că implicarea sa ulterioară a vizat exclusiv elemente de agendă şi protocol între care recomandări de potenţiali invitaţi la dezbaterea publică, recomandări privind alegerea moderatorului dezbaterii, recomandări pentru posibile interviuri în mass-media românească, întâlniri de lucru cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, întâmpinarea la aeroport alături de ambasadorul britanic a lui Tony Blair.
‘În acest context, mi s-a transmis foarte limpede faptul că dl. Tony Blair nu va percepe onorariu, dar încurajează gazdele să sprijine o acţiune caritabilă indicată de domnia sa. Neavând legitimitatea şi calitatea juridică să mă implic în aspectele de natură financiară am transmis fundaţiei organizatoare din România mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directă a dialogului, contribuţia mea oprindu-se aici. Toate aspectele de ordin logistic ale vizitei au fost asigurate de echipa desemnată de Fundaţia gazdă din România, inclusiv formatul final al dezbaterii şi lista aferentă de invitaţi. Regret faptul că un eveniment benefic pentru imaginea României a luat o asemenea turnură, însă consider oportun ca instituţiile abilitate să facă lumină, întrucât confuzia şi anatemizarea sunt mult mai nocive. Precizez ca nu am nici o calitate în acest dosar’, a încheiat deputata PSD.
Procurorii DNA au anunţat, în 6 septembrie, că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile într-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.
Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.