În urma evaluărilor demarate la data de 31 iulie 2012, s-a constatat faptul că Sorin Dan Mihalache s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 mai – 8 iunie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cât şi funcţia de administrator în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) şi alin. 2), precum şi art. 86, alin. 1) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Începând cu data de 10 mai 2012, Sorin Dan Mihalache exercită funcţia de secretar general adjunct al Guvernului.
În perioada 10 martie 2010 – 8 iunie 2012, Mihalache a deţinut funcţia de administrator în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
De asemenea, Sorin Dan Mihalache a continuat să exercite calitatea de administrator în cadrul societăţii până în luna august 2012, aşa cum rezultă din documentele transmise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Dan Mihalache a declarat, vineri, că îl va da în judecată pe şeful ANI, Horia Georgescu, referindu-se la acesta cu formula „această jigodie frustrată”.
El a spus că nu a avut discuţii cu prim-ministrul Ponta sau cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, pentru că lucrurile sunt clare, şi faptic şi legal, iar el nu are ce să explice.
„Şeful politic al acestei instituţii (ANI – n.r.) este această jigodie frustrată numită Horia Georgescu”, a spus Mihalache.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că este convins de nevinovăţia tuturor colegilor din actualul Guvern împotriva cărora ANI a lansat acuzaţii în prima zi de campanie, precizând că Dan Mihalache trebuia să se abţină de la limbajul folosit la adresa şefului ANI.
Antonescu a fost întrebat cum vede atacul secretarului general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, la adresa şefului ANI, pe care l-a catalogat drept o „jigodie frustrată”.
„Consider că a fost nepotrivită exprimarea colegului meu, în plan uman pot să înţeleg. Atunci când eşti demnitar trebuie să-ţi controlezi emoţiile şi dezavuez formula, limbajul, modul în care a reacţionat Dan Mihalache. Asta este tot o chestiune de formă regretabilă”, a spus Antonescu.
El a mai spus că nu s-a pus niciodată în USL problema nerespectării unei decizii din partea unei instanţei judecătoreşti.
„Sunt convins de nevinovăţia tuturor colegilor mei incriminaţi”, a mai afirmat liderul PNL.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat, luni, că în cursul zilei i-a transmis premierului Victor Ponta o scrisoare în legătură cu cei patru membri ai Executivului acuzaţi de ANI de incompatibilitate, menţionând că viza „şi o eventuală remaniere”.
Preşedintele Băsescu a spus, în declaraţia făcută luni la Cotroceni, că i s-a adresat premierului Victor Ponta în legătură cu cei patru membri ai Executivului acuzaţi de ANI de incompatibilitate.
Ulterior, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, el a explicat că în cursul zilei i-a transmis o scrisoare pe această temă premierului Victor Ponta.
Întrebat dacă premierul i-a răspuns, preşedintele Băsescu a răspuns: „N-am primit încă niciun răspuns, dar vizam, sigur, şi o eventuală remaniere”.
„L-am rugat şi pe premierul Victor Ponta să analizeze situaţia celor patru incompatibili. Sigur, au dreptul să atace în justiţie deciziile ANI, dar aici discutăm de modul cum arată un guvern. Iar antecedentele acestui guvern nu justifică menţinerea acestor oameni doar din solidaritate cu politicienii, din interese de alianţă. Important este ca România să probeze că şi-a însuşit valorile democratice, valorile statului de drept”, a afirmat preşedintele în declaraţia sa de presă.
Ceilalţi membri ai Executivului acuzaţi de incompatibilitate sunt Ovidiu Silaghi, Eduard Hellvig şi Liviu Pop.
Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, senatorul PSD Dan Şova, a declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX, că nu există motiv pentru remanierea miniştrilor împotriva cărora ANI a formulat unele „opinii”, el arătând că în acest sens decizia aparţine instanţei.