‘Nu exclud de loc ideea ca în cursul acestui an să putem să oferim stimulente pentru creşterea economică’, a menţionat Victor Ponta, adăugând că este prea devreme de spus care sunt taxele principale care ar putea fi reduse. ‘Dacă vom avea spaţiul fiscal necesar ar fi o prostie să nu o facem’, a subliniat luni premierul pentru presa străină.
De asemenea, Victor Ponta a anunţat că guvernul are de gând să demareze oferte publice iniţiale la companiile Hidroelectrica, CN ‘Administraţia Porturilor Maritime’ SA Constanţa şi Compania Naţionala Aeroporturi Bucureşti (CNAB) în a doua parte a acestui an.
‘Pe baza propunerilor consultanţilor, cred că va fi o strategie bună să fie listate 15-25% din acţiunilor acestor companii’, a precizat premierul.
Guvernul de la Bucureşti a anunţat, în februarie, planuri de scădere a taxelor. Propunerile vor fi trimise Parlamentului săptămâna viitoare, a anunţat Victor Ponta, adăugând că România va convinge Fondul Monetar Internaţional că reducerile sunt sustenabile, scrie Agerpres.
FMI a sprijinit România cu o serie de acorduri, după explozia bulei imobiliare din 2009 şi intrarea ţării în recesiune. Fondul a cerut guvernelor aflate la putere să reducă deficitul şi să implementeze reforme.
Ultimul acord încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional expiră în septembrie.
FMI şi-a exprimat în mod public temerile privind sustenabilitatea precedentelor reduceri de taxe anunţate de Victor Ponta.