Ponta: Linia de credit a Chinei este pentru firme private care se mişcă foarte repede cu proiectele

Economica.net
29 11. 2013
ponta_23469800

„În loc să te mai duci la bancă, poţi să obţii mult mai uşor creditarea”, a arătat Ponta la Antena 3.

China este pregătită să discute cu părţile relevante despre modalităţile de a valorifica o serie de canale de finanţare considerând că poate fi valorificată cu succes o linie specială de credit de 10 miliarde de dolari americani, în liniile trasate de regulamentele UE, a declarat premierul chinez, marţi, la Forumul economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est.

Linia de credit a fost anunţată şi în primăvara anului trecut, la precedenta ediţie a Forumului economic, de către premierul chinez din acel moment, Wen Jiabao.

În aprilie 2012, la Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est, organizat la Varşovia, Jiabao a anunţat că China va înfiinţa o linie de credit de 10 miliarde dolari pentru proiecte de infrastructură în Europa Centrală şi de Est şi un fond de 500 milioane dolari pentru investiţii în regiune, vizând şi o creştere a schimburilor comerciale cu regiunea la 100 miliarde dolari în 2015.

De asemenea, după întrevederea prim-ministrului chinez cu premierul român de atunci, Mihai Răzvan Ungureanu, Guvernul de la Bucureşti anunţa că oamenii de afaceri chinezi sunt interesaţi să investească în România în principal în proiecte din agricultură, IT, infrastructură şi energie.

Marţi, la Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est organizat la Bucureşti, conducerea Guvetnului chinez a promis din nou aceeaşi linie de credit.

„Încurajăm din ce în ce mai multe firme să folosească această linie de credit specială şi de asemenea încurajăm instituţiile noastre financiare să înfiinţeze birouri şi sucursale în cealaltă zonă, toate acestea având potenţialul de a crea o Europă prosperă, o Uniune Europeană puternică şi un euro puternic. Şi, de asemenea, trebuie să extindem în mod activ şi investiţiile bilaterale în două sensuri. China este pregătită să consolideze cooperarea cu ţările din regiunea dumneavoastră în domeniul drumurilor, porturilor, telecomunicaţiilor, energiei nucleare şi, de asemenea, al căilor ferate de mare viteză şi, de asemenea, în domeniul lansării proiectelor la scară mare, toate acestea ducând la investiţii masive şi mai departe la o creştere a schimburilor comerciale. De asemenea, trebuie să avem în vedere şi canalele de finanţare. China este în acest sens pregătită să discute cu părţile relevante despre modalităţile de a valorifica aceste canale şi împreună cu statele membre ale Uniunii Europene ne vom asigura că, în liniile trasate de regulamentele Uniunii Europene, vom putea valorifica cu succes linia specială de credit de 10 miliarde de dolari americani. Şi dacă aceste proiecte iniţiale se vor dovedi a fi de succes, vom extinde această cooperare şi sperăm ca aceste proiecte de mare anvergură şi, de asemenea, cooperarea pe plan financiar, desigur în limitele trasate de regulamentele Uniunii Europene vor crea noi zone de cooperare”, a spus premierul chinez, Li Keqiang.

El a adăugat că Guvernul chinez este pregătit să exploreze posibilităţile de a semna un acord-cadru privind investiţiile industriale împreună cu ţările din regiune pentru a sprijini companiile competente în sensul investiţiilor în Europa Centrală şi de Est, precum şi pentru ideea înfiinţării unei platforme pentru schimburi la nivelul IMM-urilor.