Ponta: La Finanţe nu se ştia cine a pus pe site proiectul cu taxe de 16%

Economica.net
03 10. 2012
ponta_29137900_94874200

„Când am văzut ştirea, căci eu n-am văzut propunerea, l-am sunat pe domnul Florin Georgescu şi am spus: ‘Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?’. El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe Liviu Voinea. Îl sună pe domnul Liviu Voinea care spune ‘nu ştiu nimic’. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca ‘într-o scrisoare pierdută’. După care, m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum v-o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. O dată la trei ani. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, (…) poate să mărească anumite taxe”, a explicat Ponta, la Realitatea tv.

El a reiterat că în 2013 nu se au în vedere alte creşteri de taxe şi impozite, ci o mărire a redevenţelor şi o mai bună încasare la bugetul de stat. „Ceea ce a apărut pe site (pe site-ul Ministerului Finanţelor – n.r.) sigur că m-am enervat, în primul rând pentru că nu am fost consultat şi, în al doilea rând, că nu au explicat ei ce explic eu acum. Este dreptul legal al autorităţilor, al primarului, o dată la trei ani ministerul trebuie să-i spună cât e inflaţia şi primarul, dacă vrea, poate să mărească taxele locale”, a adăugat Ponta.

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2013 ar putea creşte cu 16,05%.

Această majorare reprezintă indexarea cu rata inflaţiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012.

Astfel, de anul viitor ar putea fi plătite sume mai mari pentru impozitul pe clădiri şi pe terenuri, pentru impozitul pe mijloacele de transport, pentru impozitul pe spectacole, pentru taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere, precum şi pentru sancţiuni.

Prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, MFP estimează că veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane lei anual.