Această alocare este în plus faţă de plafonul iniţial de 680 de milioane de lei, stabilit la începutul acestui an, plafon care a fost deja atins, spun Finanţele.
„În situaţia în care nu se adoptă actul normativ, posibilele consecinţe sunt următoarele:
– o creştere a arieratelor înregistrate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, inclusiv de instituţiile publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi spitalele publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale, faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări;
– o blocarea activităţii furnizorilor de bunuri, servicii şi lucrări care au de recuperat de la autorităţile administraţiei publice locale sume ce reprezintă arierate” se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
Suma totală cu care vor fi creditate primăriile se ridică astfel la 800 de milioane de lei, de altfel plafonul maxim al datoriei ce poate fi contractată în acest an de autorităţile locale. Fiecare cerere de împrumut este de maximum 10 milioane de lei. Ce depăşeşte acest plafon va fi onorat pe baza unei alocări pro-rata, după plata sumelor care nu exced 10 milioane de lei.
Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional în scrisoarea de intenţie să lichideze arieratele autorităţilor locale, care erau de aproximativ 800 de milioane de lei la sfârşitul anului trecut.