Totodată, premierul s-a declarat nemulțumit de faptul că Ministerul de Finanțe a făcut anunțuri fără ca acestea să fie precedate de studii de impact.
„Vom menține cota de 16% până în 2016, sau până când Comisia Europeană va impune altceva. La Finanțe vor mereu taxe mai mari, dar avem o înțelegere ca acea cotă unică nu va fi încălcată dar dacă putem, mergem cu o cotă regresivă, 8% pentru cei cu venituri mici, până când Comisia Europeană va impune un sistem de impozitare comun. Dacă vrem bani pentru drumuri sau școli, avem nevoie de alte resurse bugetare, fie ca e vorba de redevențe, impozitul piscinelor…M-am supărat pe cei de la Finanțe că nu au făcut întâi studii de impact. Nu cred ca pierd voturile celor cu piscine”, a declarat premierul Victor Ponta.
El a susţinut că, în prezent, România şi Bulgaria practică „un dumping fiscal”, în Germania fiind plătit un impozit de 45%.
Premierul a adăugat că redevențele impuse OMV nu pot fi modificate.
„Până în 2014, nu pot fi modificate, am pus pe hârtie o serie de lucruri care au fost amânate. Vorbim de cel mai mare contribuabil la buget, e normal sa negociem”, a ad[ugat Ponta.
Luna trecută, o creştere a cotei unice de impozitare nu era întrevăzută de Ponta prea devreme. „Nu cred că e bine să majorăm cota unică de 16%, ar fi un semnal categoric negativ”, a răspuns Ponta, întrebat dacă ia în calcul o asemenea variantă, începând cu anul viitor. „O să încercăm, la momentul la care vom contrui bugetul pe 2013, să vedem care sunt priorităţile şi posibilităţile”, a adăugat şeful executivului, pe 22 august.