Ponta: Nu avem acord cu FMI şi CE. Continuă discuţiile în privinţa creşterii preţului pentru gazele naturale

Economica.net
09 02. 2015
victor_ponta_69028000

Potrivit premierului, acordul este în vigoare şi cele două probleme vor fi rediscutate în luna aprilie.

‘Foarte multe dintre obiectivele importante pentru România din noul acord în derulare sunt îndeplinite – şi asta înseamnă ţintele de creştere economică, disciplina bugetară, care însă nu a însemnat împiedicarea măsurilor de creştere a salariului minim, a pensiilor, reducerea lentă a CAS cu 5 puncte procentuale, nu a generat o catastrofă, ci, dimpotrivă, începe să producă efectele pozitive anticipate’, a declarat premierul într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Măsurile care au rămas în discuţie, a adăugat el, sunt de ordin structural, cu impact economic şi social important.

Una dintre acestea se referă la continuarea agendei de liberalizare a preţurilor la gaze.

‘În ceea ce priveşte toţi consumatorii industriali şi non casnici, România, de la 1 ianuarie, deja nu mai are o piaţă reglementată. Au rămas în piaţa reglementată consumatorii casnici – gospodării şi CET-urile. Solicitarea delegaţiei CE, FMI, Băncii Mondiale se referea la o creştere de la 1 aprilie destul de abruptă, de la 53 la 62 lei pe MWh, pe care o considerăm ca nesustenabilă’, a arătat şeful Executivului.

Al doilea punct asupra căruia părţile ‘nu s-au înţeles’ se referă la viitorul industriei producătoare de energie pe bază de cărbune, Guvernul nefiind de acord cu ‘restructurări masive şi radicale’ la Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia.

‘Am spus foarte clar că suntem de acord cu măsuri de eficientizare, dar nu vom accepta măsuri prin care acest sector esenţial pentru siguranţa noastră energetică, pentru siguranţa sistemului energetic şi pentru dezvoltarea economică şi socială a unor regiuni, măsuri care să ducă pe termen mediu şi lung la dispariţia acestei industrii’, a argumentat Victor Ponta.

Premierul a menţionat că acordul României cu partenerii financiari internaţionali încetează în luna septembrie a acestui an.

‘Important este ca, până atunci, să vedem cât am realizat din ce ne-am propus. În acelaşi timp, am luat şi măsuri pe care iniţial parteneri noştri nu le-au agreat, cum a fost reducerea TVA la pâine, reducerea CAS. Nu au fost de acord, am făcut-o şi s-a întâmplat bine’, adăugat Victor Ponta.