Ponta: Nu cred că merită ca ţări ca România şi Ungaria să fie tratate ca state de nivelul doi

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, că ţări precum România şi Ungaria nu merită să fie tratate ca state de categoria a doua, spunând că există această tendinţă şi că ţările din zonă au adus un plus UE şi au făcut Uniunea mai puternică.
Economica.net - sâm, 21 iul. 2012, 14:49
Ponta: Nu cred că merită ca ţări ca România şi Ungaria să fie tratate ca state de nivelul doi

Întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Miercurea Ciuc, cum vede relaţiile româno-ungare, mai ales că la Universitatea de Vară de la Băile Tusvanyos se va vorbi săptămâna viitoare despre acest lucru, Ponta a spus că din punctul său de vedere tensiunile dintre cele două state au fost rezolvate prin votul alegătorilor maghiari.

„Eu am văzut o tensiune a relaţiilor noastre produsă de implicarea în campania electorală la alegerile locale a preşedintelui Parlamentului Ungar, de partea unei formaţiuni politice. Aceste tensiuni au fost rezolvate definitiv, prin votul oamenilor de aici, din Harhita, Covasna şi Mureş, care şi-au votat preşedinţii de consilii judeţene, primarii şi nu pot să spun decât că mă bucur de votul lor ca acesta nu a fost influenţat de campania electorală a preşedintelui Parlamentului Ungariei. În rest, din punctul meu de vedere, România şi Ungaria trebuie să aibă în continuare relaţii foarte bune”, a spus Ponta.

El a adăugat că şi România, Ungaria şi Bulgaria, precum şi celelalte ţări din zonă, trebuie să arate că nu sunt ţări care pot fi tratate ca state de nivelul doi.

„Există această tendinţă, poate mai puţin la nivel politic, poate mai mult la nivelul mass-media din vestul Europei, de a trata ţările din această zonă ca fiind cele care creează probleme. Eu cred că ţările din zonă au adus un plus UE şi au făcut UE mai puternică şi nu cred că merită să fie tratate ca ţări de categoria a doua şi mai cred că toate problemele trebuie să le rezolvăm împreună”, a spus Ponta.

Întrebat dacă întâlnirea sa cu Viktor Orban a fost un eşec, premierul a infirmat acest lucru.

„Mă întrebaţi de eşecul întâlnirii cu Viktor Orban. Nu a existat aşa ceva. Domnul Orban a fost la Bucureşti, am participat la acea întâlnire, după care – e dreptul domniei sale – a băut o cafea cu un prieten foarte bun, cu domnul Băsescu. Eu nu pot să cenzurez nimănui prietenii, prietenii îşi alege fiecare, însă repet, singura problemă reală care a existat între cele două ţări a fost implicarea în campania electorală internă de partea unui partic politic a domnului preşedinte al Parlamentului de la Budapesta, domnul Kover”, a spus Ponta.

Premierul a profitat de ocazie să facă şi o glumă, rugându-i pe cei care vor fi săptămâna viitoare la Tusvanyos să meargă împreună cu el şi cu Viktor Orban la Bruxelles şi să depună mărturie că ei nu seamănă.

„Toată lumea ne confundă acum în Europa, iar dumneavoastră care ne cunoaşteţi şi pe unul şi pe celălalt puteţi spune că fiecare este diferit, sigur avem prenumele la fel”, a spus Ponta.

Totodată, Ponta a afirmat că România, Ungaria şi celelalte ţări din estul Europei trebuie să aibă şanse egale cu celelalte ţări dezvoltate, afirmând că nimic nu este mai incorect decât ca întotdeauna cei din vechiul bloc comunist să fie catalogaţi drept „răi şi care fac Europa de râs”.

„Eu cred că suntem la fel de europeni ca şi cei din Germania, Franţa, ca şi cei din Spania, am avut lucruri greşite pe care le-am făcut în ultimii 20 de ani pe care aş vrea să le îndreptăm împreună”, a spus Ponta.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, şi secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, ambii printre membrii fondatori ai FIDESz, au fost prezenţi în România în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, sprijinind PCM şi respectiv PPMT.

Premierul Victor Ponta a fost comparat, într-o analiză publicată luni pe un blog al Financial Times, cu omologul din Ungaria, Viktor Orban, în privinţa îngrijorării manifestate de partenerii internaţionali cu privire la situaţia politică din România.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...