Întrebat dacă s-a gândit la demisie având în vedere degradarea imaginii României pe plan extern Victor Ponta a răspuns: „Nu. Din cauza lui Băsescu (n.r. s-a degradat imaginea României)”.
De asemenea, Victor Ponta a spus că nu a luat în calcul demisia sa din funcţia de premier în urma acuzaţiilor de plagiat pe care i le-a adus o parte a lumii academice.
„Am constat că am fost tratat egal cu procurorul general, dna Kovesi. Am fost amândoi la aceeaşi comisie care ne-a întocmit referatul. Pentru amândoi Comisia de etică a emis o decizie că am respectat legea. Şi dacă eşti cu procurorul general în acelaşi lot…” , a spus Ponta la B1TV.
Comisia de etică a Universităţii Bucureşti exprimă serioase dubii privind actul de coordonare ştiinţifică în cazul tezei de doctorat „Curtea Penală Internaţională” a lui Victor Ponta şi consideră că „încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare”, se arată în punctul de vedere al comisiei, semnat de preşedintele acestui for, prof. dr. Marian Popescu şi dat publicităţii pe 20 iulie.
Comisia a luat în considerare numai aspecte care privesc tactica şi integritatea academică în redactarea unei teze de doctorat, fără a se pronunţa pe chestiuni de conţinut care ţin de domeniul de referinţă al tezei.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că potrivit Legii Educaţiei Naţionale, Consiliul Naţional de Etică este singura instituţie abilitată să facă evaluarea pentru toţi demnitarii.
Consiliul Naţional de Etică a anunţat pe 19 iulie că a decis că teza de doctorat elaborată de premierul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă.
De asemenea, Consiliul Naţional de Etică a decis pe 2 august că procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat.