Întrebat dacă protestul de la Pungeşti i-a schimbat în vreun fel poziţia faţă de explorare şi exploatare, premierul a răspuns că nu.
„Nu mi-a schimbat absolut deloc, cred că pentru România este foarte important să fie independentă energetic şi cred că este un obiectiv strategic pentru România să nu mai importăm gaze, ci să le producem noi. E simplu şi asta cred în continuare. Restul, cu respectarea tuturor chestiunilor de mediu…dar nu se exploata nimic, cinci ani se explorează, nu are nicio legătură cu niciun fel de problemă de mediu”, a spus Ponta.
El a precizat totodată că a discutat cu ministrul de Interne despre protestele de la Pungeşti şi că „nu a folosit nimeni nicio violenţă”.
„Domnul respectiv este fostul primar, care se luptă cu actualul primar”, a arătat Ponta.
La remarca jurnaliştilor conform cărora pe imagini sunt jandarmi care îi iau pe sus pe unii dintre protestari şi îi aruncă în şanţuri, premierul a răspuns: „Exageraţi”.
„Este vorba de o proprietate publică care trebuie totdeauna…putem atunci să blocăm toată ţara. Am înţeles cât timp lucrurile nu blochează circulaţia, nu se blochează drumuri naţionale, e în regulă, dar după aia ce facem ? E anarhie. Deci, eu îi susţin pe jandarmi, m-au informat şi cred că, în conformitate cu legea, trebuie să acţioneze”, a spus Ponta.
Aproximativ 500 de persoane din Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, au protestat, miercuri, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, iar în timpul manifestaţiei cinci localnici au leşinat, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde au rămas internaţi.
În timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul judeţean Vaslui – Gârceni, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, iar la faţa locului a venit şi protopopul de Bârlad care le-a transmis oamenilor mesaje de încurajare şi a cântat „Cu noi este Dumnezeu”.
În aceste condiţii, jandarmii au intervenit în rândul protestatarilor din localitatea Siliştea, pentru a elibera şoseaua pe care aceştia o blocaseră, mulţi dintre manifestanţi fiind bruscaţi şi luaţi pe sus de forţele de ordine.
În zonă au fost trimişi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, aceştia fiind retraşi din dispozitiv miercuri seară.
Jandarmii nu au intervenit în forţă în cazul protestului spontan din localitatea vasluiană Pungeşti şi nu au lovit pe nimeni, iar cele cinci persoane care au fost rănite au ajuns la spital după ce au căzut într-un şanţ de apă, a declarat, joi, inspectorul general al Jandarmeriei Române, Mircea Olaru.
Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti de care aparţine satul Siliştea. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.
În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
Reprezentanţii companiei Chevron au anunţat, joi, că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, în urma protestelor din ultimele zile.