Ponta: Nu se impun alte taxe pentru a compensa reducerea CAS

Economica.net
04 06. 2014
ponta_05773500_92985100

‘Nu se impun alte taxe. Evident că cei de la Comisia Europeană, în special, mai puţin cei de la FMI, ne-au cerut să ne încadrăm în tratatul fiscal care priveşte limitele de deficit. Cum o facem? Astea sunt lucrurile pe care le discutăm în această perioadă. Nu se impun (alte taxe suplimentare n.r). Ideea este că în final trebuie să rămânem în aceeaşi limită de deficit’, a precizat premierul.

Şeful Executivului a mai spus că deficitul bugetar va creşte cu circa 700 milioane lei pentru cheltuielile armatei, însă majorarea a fost negociată cu Comisia Europeană.

‘Sunt prevăzute cheltuieli suplimentare de 0,2% din PIB pentru Apărare. Creşterea a fost negociată de către ministrul Bugetului (Liviu Voinea n.r) cu Comisia Europeană. Deficitul se va majora cu 700 milioane RON, cam 0,1-0,12%. Ţinta de deficit va fi majorată pentru că noi am obţinut de la Comisia Europeană, nu doar noi, ci şi alte ţări din regiune, această posibilitate de a adăuga la deficitul de până acum cheltuielile pentru Ministerul Apărării şi cred că e un lucru foarte bun, pentru că aveam nevoie’, a explicat Victor Ponta.

La finele săptămânii trecute, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat că obiectivul zero este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Comisiei Europene /CE/ şi Băncii Mondiale /BM/.

‘Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta săptămâna viitoare cu reprezentanţii FMI, CE şi BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susţinut-o de mult timp şi acum o voi promova cu toată tăria’, a afirmat Ioana Petrescu.

Oficialul MFP a spus că măsura va îmbunătăţi mediul de afaceri din România, va uşura povara fiscală a angajatorilor corecţi şi va elimina discrepanţele aduse de competiţia neloială între angajatorii cinstiţi şi cei care folosesc muncă la negru.

Ministrul Ioana Petrescu a menţionat că au fost luate în calcul mai multe scenarii care se bazează pe veniturile colectate la buget şi taxa pe construcţii speciale, iar după ce vor disponibile şi datele pentru luna mai se va vedea dacă este nevoie şi de alte măsuri precum tăieri de cheltuieli.

Potrivit ministrului Finanţelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.