Ce a declarat Victor Ponta despre cazul Hidroelectrica

Economica.net
18 06. 2012
ponta_ecomagazin_ro_19332600_39071700_71251500

„Ştiu de această decizie, dar prefer să las Consiliul de Administraţie să explice. O poziţionare publică a mea ar influenţa într-un fel sau altul decizia justiţiei de miercuri. După ziua de miercuri, mă voi exprima, pentru că sunt informat. Orice declaraţie a mea acum este inoportună”, a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă se poate face o legătură între solicitarea Hidroelectrica de intrare în insolvenţă şi anularea contractelor directe de vânzare a energiei, premierul a răspuns că el personal nu poate face această legătură.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a introdus la finele săptămânii trecute o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a stabilit primul termen de judecată pentru miercuri, 20 iunie.

Într-un comunicat transmis de companie şi semnat de către preşedintele Consiliului de Administraţie, Remus Vulpescu, se arată că membrii Consiliului de Administraţie au decis să solicite intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica din cauza scăderii cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor. În comunicat se arată totodată că toate contractele vor fi continuate „în condiţii de eficienţă, transparenţă şi legalitate”.

„Datorită secetei prelungite de la sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea în 2011 a cifrei de afaceri a societăţii Hidrolectrica cu 10%, a pierderilor rezultate în urma diferenţelor de curs valutar şi a deprecierii monedei naţionale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% în anul 2012, a creşterii datoriilor cu termen scadent de plată mai mare de 90 de zile la 470 milioane de lei, a pierderii financiare înregistrate (în 2011 de 121 milioane de lei şi pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane de lei) Hidroelctrica SA a hotărât în şedinţa Consiliului de Administraţie din 15 iunie 2012 să înainteze Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în procedura generală a insolvenţei, în scopul reorganizării activităţii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat în condiţiile Legii 85/2006, la finalizarea căruia societate să iasă din procedura insolvenţei şi să îşi continue activitatea comercială fără supravegherea autorităţii judecătoreşti”, se arată într-un comunicat transmis de companie şi semnat de către preşedintele Consiliului de Administraţie, Remus Vulpescu.

Contactat anterior de MEDIAFAX, avocatul specializat pe cazuri de insolvenţă Gheorghe Piperea a afirmat că în situaţia în care tribunalul va accepta intrarea în insolvenţă, atunci administratorul judiciar va avea posibilitatea să anuleze contractele directe de vânzare a energiei dacă va exista suspiciunea de fraudă.

Piperea a adăugat că legea insolvenţei prevede că pot intra sub incidenţa suspiciunii de fraudă contractele şi actele adiţionale la contracte încheiate în ultimii trei ani.

„Dacă va exista suspiciunea de fraudă, contractele vor fi anulate. Dacă aceste contracte se făceau la preţul pieţei, nu ar mai fi existat suspiciunea de fraudă. Administratorul judiciar este cel care trebuie să decidă dacă vreunul dintre contracte este fraudulos”, a precizat Piperea.

Andrei Todea, unul dintre cei cinci membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al Hidroelectrica, spune că nu ştie de ce a fost luată decizia de a cere insolvenţa companiei, întrucât nu a participat la şedinţa în care a fost aprobată această soluţie.

Inclusiv preşedintele CA al producătorului de electricitate, Remus Vulpescu, a declarat pentru Ziarul Financiar că nu ştie nimic despre cererea de intrare în insolvenţă.

Vulpescu şi Todea au fost numiţi în Consiliul de Administraţie de Ministerul Economiei, care controlează Hidroelectrica.

Întrucât atât Todea, cât şi Vulpescu susţin că nu au participat la luarea deciziei reiese că solicitarea pentru intrarea în insolvenţă a fost adoptată de Ionică Raicu (reprezentant al Ministerului Economiie), Iulian Butnaru (reprezentantul Ministerului Economiei) şi Oana Truţă (reprezentant al Fondului Proprietatea)

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica şi care numeşte patru membri ai Consiliului de Administraţie, a arătat într-un comunicat că decizia de a solicita intrarea în insolvenţă a fost luată de Consiliul de Administraţie.

„Hotărârea privind cererea de intrare în insolvenţă a fost luată de Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica SA, iar MECMA, în calitate de acţionar, nu interferează în niciun fel în procedurile judiciare în care sunt implicate societăţile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenţa în niciun mod instanţele de judecată”, se arată în comunicatul Ministerului Economiei.

La solicitarea MEDIAFAX de a preciza dacă susţine decizia Consiliului de Administraţie, Ministerul Economiei nu a transmis un răspuns.

Potrivit bilanţului companiei, profitul net a scăzut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, în condiţiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Hidroelectrica a livrat în 2011 „băieţilor deştepţi” energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei de stat în anul trecut.