Ponta: Oltchim poate funcţiona „în cea mai mare parte” şi fără rafinăria Arpechim
„Cea mai importantă parte a Arpechim pentru Oltchim, anume instalaţia de piroliză, este deja la Oltchim de acum doi ani. Singurul lucru util pentru Oltchim mai este instalaţia de nafta, care poate fi sau nu transferată la Oltchim, şi asta presupune costuri importante, investiţii de mediu necesare Arpechim. Oltchim poate merge în cea mai mare parte fără Arpechim”, a declarat Ponta într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.
Oltchim şi Arpechim au fost gândite în perioada comunistă să funcţioneze ca un complex petrochimic integrat. Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul din Râmnicu-Vâlcea.
În procesul de privatizare a Oltchim, Guvernul a stipulat în caietul de sarcini că eventualul nou proprietar al combinatului chimic va negocia direct cu OMV Petrom preluarea Arpechim.
„Am o scrisoare de la OMV Petrom în care ei erau dispuşi să vândă Arpechim noului proprietar al Oltchim”, a adăugat Ponta.
Intenţia de privatizare a Oltchim a apărut pe agenda Guvernului încă din 2003.Cel mai recent termen pentru finalizarea privatizării combinatului a fost luna aprilie a anului, dar procedura a fost amânată până în septembrie.
Guvernul a scos la vânzare, pe de o parte pachetul de 54,8% de acţiuni, deţinut de Ministerului Economiei la combinat, iar pe de altă parte creanţele de 400 milioane euro pe care compania de stat Electrica şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelot Statului le au asupra combinatului.
Dan Diaconescu a fost declarat vineri câştigător al acţiunilor statului la Oltchim, suma oferită de el pentru acţiunile statului la Oltchim fiind cea mai mare, respectiv 203 milioane de lei.
Contractul pentru transferul acţiunilor nu a fost încă semnat.