Ponta: Poate fi vorba și de posturi când vorbim despre reducerea cu 15% a cheltuielilor

Reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal poate presupune şi diminuări ale numărului de posturi "ocupate inutil", a afirmat premierul Ponta, adăugând că îi este greu să creadă că într-un minister sau autoritate publică este nevoie de absolut tot ce există în prezent, după angajările din 2010-2011
Economica.net - lun, 11 mart. 2013, 05:35
Ponta: Poate fi vorba și de posturi când vorbim despre reducerea cu 15% a cheltuielilor

„Am spus, pot fi reduse, ca să putem să angajăm absolvenți la sănătate, la educație, la poliție. Pot fi reduse cheltuielile cu personalul, nu tăind salarii, dar mergând în fiecare instituție centrală și văzând câte posturi sunt neocupate, câte posturi sunt ocupate inutil, de unde se cheltuie prea mult, cu deplasări în străinătate, cu tot felul de alte lucruri. Așa a apărut acea reducere de 15%”, a spus Ponta la Antena 3.

Întrebat dacă este vorba doar de cheltuieli sau și de posturi, Ponta a răspuns: „Poate fi vorba și de posturi”.

El a amintit că, la începutul anului, a cerut miniştrilor ca, până la 31 martie, să precizeze exact cuantumul cheltuielilor de personal necesare.

„Eu, din ianuarie – dar acum se apropie momentul 31 martie, ca limită – eu, din ianuarie le-am spus colegilor mei din toate ministerele, din autoritățile centrale: uitați-vă și veniți să-mi spuneți de ce cheltuieli de personal nu aveți nevoie. Dacă îmi spuneți că aveți nevoie de tot în minister, în agenție, în autoritate mi-e greu să cred, pentru că s-au angajat în ultimii ani, când se dădeau afară zece mii de polițiști și erau blocate posturile la sănătate și educație… să știți că în ministere, în autorități, în 2010-2011, s-au angajat oameni, o mulțime”, a spus premierul.

Întrebat de unde vede ca fiind tăiat acel procent de 15%, Ponta a răspund: „Din cheltuieli de personal, fie din posturi, fie din cheltuielile de orice alt tip pe care fiecare ministru ;i fiecare șef de autoritate le poate găsi. Nu se taie salarii sau, oricum, nu umblăm la spitale, la școli, pentru că vorbim de autoritatea centrală, ministere, autorități, agenții și oficiale teritoriale deconcetrate ale acestor autorități centrale”.

Surse oficiale au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX că premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor să prezinte, în perioada următoare, propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, solicitarea fiind formulată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Structurile teritoriale ale ministerelor trebuie să transmită date în acest sens către nivelul central, în perioada imediată.

Surse guvernamentale au declarat totodată, pentru MEDIAFAX, că posturile vacante din administraţie nu au mai fost bugetate în acest an prin legea bugetului, astfel că reducerea cu 15% a costurilor de personal, solicitată de premierul Ponta, va putea fi operată prin tăieri ale cheltuielilor salariale, prin disponibilizări sau prin cele două măsuri combinate.

În sectorul bugetar lucrează aproape 1,2 milioane de persoane. Cheltuielile de personal prevăzute în bugetul pentru acest an sunt de 46,2 miliarde de lei (10,2 miliarde de euro la cursul luat în calcul la realizarea bugetului, de 4,5 lei/euro), iar cele cu bunurile şi serviciile totalizează 37,2 miliarde de lei.

Astfel, reducerea cu 15% presupune scăderea cheltuielilor bugetare cu 12,5 miliarde de lei (2,8 miliarde de euro).

La sfârşitul anului trecut, premierul Ponta a transmis miniştrilor că au ocazia, prin restructurarea Guvernului în vederea stabilirii unei noi configuraţii, să constate care dintre instituţiile actuale au prea mulţi funcţionari angajaţi în ultimii ani ca o „sinecură politică” şi nu fac nimic, pentru a se despărţi de aceştia.

„Vor fi restructurări, reîmpărţiri ale portofoliilor, dar nu se sporeşte numărul de angajaţi nici măcar cu un singur om, dimpotrivă: aveţi ocazia, prin aceste restructurări, acolo unde sunt oameni prea mulţi, care nu fac nimic şi au fost angajaţi în ultimii ani doar ca o sinecură politică, să le mulţumiţi şi să îi trimiteţi la muncă. Nu se angajează niciun om, nu primiţi niciun leu în plus la fondul de salarii”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Ulterior, şeful Guvernului a dispus înfiinţarea unui comitet condus de vicepremierul Liviu Dragnea care să propună măsuri pentru „creşterea atractivităţii” funcţiei publice şi eficientizarea utilizării resurselor umane în sectorul public, dar care va analiza şi numărul de personal necesar administraţie.

Noua structură a fost formată din miniştrii Finanţelor, Muncii, Justiţiei, Fondurilor Europene şi Bugetului, incluzându-i şi pe secretarul general al Guvernului şi preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Comitetul are ca atribuţii analizarea Legii salarizării unitare, a Statutului funcţionarului public şi a Codului Muncii, în vederea identificării „constrângerilor şi dificultăţilor în implementare”, analizarea numărului de personal necesar pentru realizarea sarcinilor, identificarea domeniilor în care numărul de personal este insuficient, dar şi dezvoltarea unui set de indicatori de performanţă măsurabili în domeniul resurselor umane.

Comitetul analizează situaţia resurselor umane din fiecare minister, instituţie şi autoritate publică şi prezintă Guvernului informări periodice.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...