Ponta a explicat că, deși a solicitat președintelui Traian Băsescu un mandat de reprezentare în Consiliul European, nu a primit niciun răspuns din partea acestuia.
„Deși este vorba despre un program 100% de Guvern, în sensul că se discută despre semestru, despre probleme bugetar-fiscale, energie, competitivitate, va participa totuși președintele. I-am cerut mandat de reprezentare, însă nu este o surpriză faptul că nu mi l-a acordat, dar președintele nici nu a cerut Guvernului un punct de vedere, așa încât eu doar am informat Parlamentul fiindcă aveam o obligație legală. Nu știu ce va spune președintele joi despre exercițiul bugetar, despre energie, competitivitate. (…) Eu cred că din noiembrie se va aplica, cu bună credință, decizia CCR care spune foarte clar că președintele poate da mandat primului-ministru pe baza unei agende și a unor obiective comune. Va fi pace și liniște, după noiembrie, între președinte și prim-ministru. Sunt convins de lucrul acesta și cred că toți avem nevoie de asta”, a spus Ponta, la finalul întrevederii avute cu liderii UNPR, PC, UDMR, la Palatul Parlamentului.
Premierul a adăugat că, de cele mai multe ori, este informat cu privire la discuțiile purtate în cadrul Consiliului European de către prieteni prim-miniștri ai altor state europene.
„Până la urmă mai sunt două Consilii până în noiembrie, când în sfârșit vom fi și noi reprezentanți în Consiliul European. Nu are rost să mai facem acum conflicte. Merge președintele, aflu și eu de la alți prim-miniștri ce s-a discutat acolo, fiindcă, în general, eu aflu de la prieteni prim-miniștri ce se discută în Consiliul European. Președintele, oricum, orice zice acolo, nu poate să zică fiindcă trebuie aplicat de Guvern. Se duce și dânsul așa, ca să îmi facă mie în ciudă. Eu acum ce să fac? Să ne certăm la Curtea Constituțională? Nu are niciun rost”, a explicat Ponta.
El a transmis Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților o scrisoare referitoare la Consiliul European, precizând că, în baza legii privind cooperarea inter-instituțională, Guvernul are obligația de a trimite către Parlament, cu zece zile înaintea reuniunii de la Bruxelles, mandatul cu care reprezentantul României, președinte sau prim-ministru, participă.