Ponta: Privatizarea Oltchim a eşuat. Se va relua anul viitor
Premierul Victor Ponta a declarat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.
Premierul a declarat, răspunzând unei întrebări, că privatizarea Oltchim va fi reluată la începutul anului viitor, el precizând că nu poate rămâne statul acţionar la combinat, fiind nevoie de un partener strategic puternic.
„După ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a activa ca acţionat majoritar la Oltchim, Guvernul va aproba măsurile pentru a menţine combinatul şi pentru a intra într-o procedură specială prin care să se salveze locurile de muncă, urmând a se găsi un investitor serios”, a mai declarat Victor Ponta.
„Faptul că se dovedeşte, ceea ce, de altfel, am avertizat de ceva timp – că totul este doar o încercare de a acoperi fraudele comise în ultmii ani cu sprijinul Guvernului PDL şi că domnul Diaconescu a intrat în această operaţiune de ascundere a fraudelor – e real. Şi atunci, în mod sigur, după ce se epuizează cât mai rapid toate procedurile prin care constatăm că aşa-zisul câştigător de fapt nu a avut nici banii, nici intenţia de a deveni acţionar şi de a activa în calitate de proprietar majoritar la Oltchim, împreună cu Ministerul Economiei, în cadrul şedinţei de Guvern, vom aproba măsurile pentru viitor în aşa fel combinatul să intre într-o procedură specială prin care să salvăm locurile de muncă, să repornim activitatea şi, într-adevăr, în cel mai scurt timp, să găsim un investor serios”, a spus Ponta.
Premierul a precizat că privatizarea Oltchim va fi pregătită pentru începutul anului viitor.
„Acum, Oltchim a devenit un loc în jurul căruia roiesc tot felul de oameni cu interese politice, fie că e domnul Dan Diaconescu, fie că sunt alţi oameni, care habar nu au despre ce e vorba, fie că e vorba de Videanu, care încearcă să-şi acopere urmele. Problema noastră este de a îndepărta tot acest roi de profitori şi de a salva Oltchim, ca şi societate comercială şi de a pregăti practic probabil la începutul anului viitor, o privatizare de succes cu o companie capabilă să ţină combinatul în funcţiune şi să-l facă să funcţioneze profitabil într-un termen rezonabil”, a spus Ponta.
El a susţinut că eşecul privatizării Oltchim nu este vina Guvernului, care s-a obligat să încerce să privatizeze compania în septembrie, în baza prevederilor contractuale cu FMI semnate de fostul Executiv.
„Aşa fusese trecut în discuţiile iniţiale cu FMI, de către fostul Guvern. Noi ne-am obligat că vom încerca o privatizare în luna septembrie. Faptul că a eşuat nu este vina noastră”, a spus Ponta.
Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată o dată cu caietul de sarcini.
„Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi şi anexe, iar tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim”, a declarat luni Dan Diaconescu, la ieşirea din Ministerul Economiei, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii OPSPI în vederea încheierii contactului de privatizare a Oltchim.
Diaconescu a adăugat că avocaţii săi au rămas în sediul Ministerului Economiei pentru lămurirea situaţiei şi că după ce acest contract va fi încheiat el va vinde acţiunile pe care le-a cumpărat de la stat către cetăţeni „probabil, la preţul de pe bursă”.
Diaconescu a mai spus că termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecării licitaţiei.
Câştigătorul licitaţiei anunţa luni de dimineaţă că vrea să semneze în cursul zilei contractul cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi că banii să intre imediat în conturile companiei, pentru plata salariilor şi asigurarea capitalului de lucru.
La rândul său, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat că este pregătit ca semnarea contractului să aibă loc luni.
Diaconescu şi Vulpescu aveau vineri, după licitaţie, opinii diferite privind momentul semnării contractului. Astfel, şeful OPSPI îi comunicase lui Diaconescu că speră să semeneze luni contractul, dar câştigătorul licitaţiei spunea că trebuie să studieze acordul, fără să ofere un termen concret pentru semnare.
Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Chiţoiu: Contractul se mai poate negocia, dar nu fundamental
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că Dan Diaconescu nu a înregistrat datorii la stat pe numele său şi are „cazier judiciar alb”, iar contractul pentru privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) se poate modifica, dar nu în mod fundamental.
Chiţoiu a fost întrebat de ce nu au fost puse condiţii de eligibilitate la licitaţia pentru Oltchim, ministrul precizând că acest lucru s-a întâmplat într-o anumită măsură, însă nu puteau fi impuse condiţii suplimentare din cauza normelor europene.
În ceea ce priveşte datoriile către stat ale lui Dan Diaconescu, ministrul Economiei a menţionat că certificatul de obligaţii fiscale pe numele acestuia figurează cu zero şi are „cazier judiciar alb”.
MRU: Guvernul a încălcat la Oltchim memorandumul de privatizare şi scrisoarea de intenţie cu FMI
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni, că este sceptic cu privire la succesul privatizării Oltchim, arătând că Guvernul a încălcat atât memorandumul de privatizare pe care l-a aprobat, precum şi scrisoarea de intenţie cu FMI şi CE privind necesitatea unui investitor strategic.
„Personal, sunt destul de sceptic că un asemenea proces de privatizare, indiferent de felul în care a fost condus şi modul cum a fost făcut auditul iniţial, are şanse de succes. Aş dori să pot fi infirmat. Problema cea mare ţine în primul rând de felul cum a fost respectat memorandumul de privatizare al Oltchim, aprobat acum aproape o lună de Guvern, care spune că Oltchim se vinde la pachet cu datoriile către AVAS şi Electrica Furnizare. (…) Oltchim pare să fi fost cumpărat fără creanţe, care rămân în continuare în proprietatea statului, şi acesta este un prim semn de întrebare pe care îl avem faţă de chestiunea în discuţie”, a spus Ungureanu, într-o conferinţă de presă la sediul partidului Forţa Civică.
El a adăugat că, „dacă statul face convenţia creanţelor în acţiuni, dacă ar mai avea timp să facă convenţia în acţiuni, nu pot fi iniţiate litigii judiciare în vederea anulării acesteia”.
„Şi asta pentru că, întâmplându-se aşa ceva, statul ar deţine 98% din Oltchim”, a evidenţiat el.
Dan Diaconescu: Îl somez pe Ponta să-mi dea acţiunile de la Oltchim. Eu i-am arătat banii
Patronul OTV Dan Diaconescu a declarat, luni, că, din punctul său de vedere, a demonstrat că are banii pentru Oltchim şi i-a cerut lui Victor Ponta să-i înmâneze acţiunile combinatului.
„Îl somez pe primul-ministru Victor Ponta să semneze contractul de privatizare, au mai rămas nouă zile în care poate semna – să nu mai folosească şiretlicul de astăzi, să vină cu un contract cu ‘puncte-puncte’ şi cu spaţii goale şi fără paragrafe şi fără anexe. Îl somez de asemenea pe domnul Ponta să-mi dea acţiunile, pentru că eu am plătit deja, am arătat banii, am garantat banii, se poate spune că i-am şi plătit, fiindcă am blocat banii pentru acest proiect – 45 de milioane de euro m-a costat ca să demonstrez o escrocherie a politicienilor din actuala clasă politică. Escrocheria este următoarea: falimentarea Oltchimului, au adus Oltchimul în stare de faliment şi l-au închis cu o lună înainte de privatizare”, a spus Dan Diaconescu, la ieşirea din sediul Judecătoriei, unde a fost prezent la procesul în care este acuzat de şantaj.
Acesta a mai acuzat Guvernul că nu a făcut conversia de acţiuni cum le-a cerut FMI, nu a recalculat datoria către AVAS cum a cerut Comisia Europeană şi de asemenea nu au oferit cumpărătorului de la Oltchim şi şansa de a cumpăra Arpechim şi celelalte obiective din industria petrochimică.
„Din toate aceste motive, îi rog încă o dată pe guvernanţi, care ar fi trebuit să salute această privatizare de succes şi să se bucure că au primit 41 de milioane în plus faţă de ce le-a oferit polonezul şi să ne acorde facilităţi pe care le-au acordat tuturor investitorilor străini de până acum în România: Mittal, Petromidia, Renault, Ford – cu toţii au primit facilităţi de plată, cu toţii au fost ajutaţi. Noi suntem singurii pe care Guvernul ne ameninţă cu puşcăria după ce ne-am permis să le stricăm jucăria şi să cumpărăm cu un preţ mai mare decât polonezul se pregătea să cumpere”, a afirmat Diaconescu.
El a precizat că doreşte să reia producţia la Oltchim, în timp ce contracandidaţii săi urmăreau să închidă combinatul şi să dea oamenii afară.