Ponta: Programul României pentru Moldova, un mic model pentru ce ar trebui făcut pentru Ucraina şi Georgia

Premierul român Victor Ponta a declarat, în cadrul unui interviu video pentru Corriere della Sera difuzat vineri, că sancţiunile economice sunt importante pentru a-i arăta lui Vladimir Putin şi Federaţiei Ruse că "nu poţi scăpa nepedepsit pentru tot ce faci", dar că este important ca Europa să le arate cetăţenilor ucraineni, moldoveni şi georgieni beneficiile reale ale democraţiei europene.
Economica.net - vin, 03 oct. 2014, 18:44
Ponta: Programul României pentru Moldova, un mic model pentru ce ar trebui făcut pentru Ucraina şi Georgia

„Pe de o parte, cred că sancţiunile economice şi voinţa politică sunt importante, doar pentru a-i arăta dlui Putin şi Federaţiei Ruse că nu poţi scăpa nepedepsit pentru tot ce faci. Dar, pe de altă parte, pentru că vin dintr-o ţară care are doar 25 de ani de democraţie după era comunistă şi influenţa sovietică, este foarte important ca Europa să arate cetăţenilor ucraineni, moldoveni şi georgieni beneficiile reale ale democraţiei, ale alăturării la standardele europene, ale prosperităţii”, a declarat premierul român în cadrul interviului pentru Corriere della Sera.

El a adăugat că dacă cetăţenii acestor ţări „simt că sunt victime între diferite puteri – cea europeană şi cea rusă – vor fi dezamăgiţi” şi principalul câştig al Europei va fi să câştige inimile şi minţile oamenilor.

„România nu este suficient de puternică pentru a asigura prosperitate tuturor vecinilor săi, dar avem un program foarte clar şi foarte pragmatic pentru Moldova, care este cel mai important vecin şi mai apropiat de inimile noastre. Am investit în sistemele de educaţie, de energie, de infrastructură, pentru ca cetăţenii moldoveni să poată simţi, să poată percepe, beneficiile de a fi proeuropean. Este un mic model, dar ar trebuit făcut de Europa şi pentru Georgia şi Ucraina”, a spus Victor Ponta.

El a mai spus, în cadrul aceluiaşi interviu, că este „conştient că întreaga instabilitate politică din regiune – Ucraina, Crimeea, Rusia, dar şi Orientul Mijlociu – afectează investiţiile străine directe” şi că ideea sa de acţiune în domeniu este foarte clară: „vom continua să facem reforme structurale, să acordăm stimulente pentru investiţii noi şi să avem o politică fiscală foarte stabilă şi foarte previzibilă”.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia anunţă capturarea a două noi localităţi în estul Ucrainei
Rusia anunţă capturarea a două noi localităţi în estul Ucrainei
Rusia a capturat în ultimele două zile încă două sate din regiunea Doneţk din vestul Ucrainei, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters şi EFE, scrie Agerpres....
Aproape 10 candidaţi pe un loc la Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, la taxă, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”
Aproape 10 candidaţi pe un loc la Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, la taxă, la Universitatea „Alexandru ...
Cea mai mare concurenţă la sesiunea de admitere în anul universitar 2025 - 2026 la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" ...
Elena-Simina Tănăsescu – aleasă preşedintă a CCR
Elena-Simina Tănăsescu – aleasă preşedintă a CCR
Elena-Simina Tănăsescu a fost aleasă preşedintele CCR, de către Plenul Curţii Constituţionale, duminică,13 iulie.
Admitere la UMF ‘Carol Davila’; rectorul Jinga: Concursul asigură condiţii egale pentru toţi candidaţii
Admitere la UMF ‘Carol Davila’; rectorul Jinga: Concursul asigură condiţii egale pentru toţi candidaţii
Concursul organizat duminică pentru admiterea la UMF 'Carol Davila' asigură condiţii egale pentru toţi candidaţii, a ...