Ponta: Proiectul de hotărâre privind Rompetrol va fi supus aprobării în şedinţa de guvern de astăzi

Economica.net
22 01. 2014
statie_rompetrol_otopeni_15028600

‘Ca să nu fie vreo speculaţie, până terminăm şedinţa de guvern, avem proiectul Hotărârii de Guvern privind Memorandumul cu Rompetrolul. Este finalizată conform observaţiilor de la Finanţe şi de la Justiţie în baza Curţii Constituţionale, care a spus că e bine să facem acest lucru, dar să-l facem într-un anumit fel şi respectăm ce a spus Curtea Constituţională’, a spus premierul.

Victor Ponta a adăugat că prin actul normativ pregătit de Guvern se doreşte transmiterea unui semnal foarte clar de ‘salvare a investiţiilor în România, chiar şi când acestea sunt victime ale bătăliilor politice’.

‘Vrem să salvăm locurile de muncă şi să transmitem că pentru Guvernul acesta cei care investesc bani în România, care plătesc taxe în România şi care creează locuri de muncă sunt parteneri. Nu cred că e nimic rău să spun asta: toţi cei care investesc bani, cei care plătesc taxe corect şi care creează locuri de muncă trebuie sprijiniţi de către acest Guvern, indiferent că e vorba de cea mai mare companie din România sau de cea mai mică. Acesta este mesajul pe care vreau să-l dăm prin decizia de astăzi’, a afirmat premierul.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis pe 21 noiembrie că este neconstituţională Legea privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group NV, semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013, după ce a admis sesizarea preşedintelui Traian Băsescu.

Judecătorii CCR au constatat că legea prin care a fost aprobat memorandumul de înţelegere nu respectă principiile constituţionale privind claritatea şi previzibilitatea actelor normative. Potrivit CCR, legea contravine prevederilor art. 1 alin. 5 din Constituţia României care stabileşte: ‘În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie’.

În iulie, şeful statului a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a legii respective, însă a fost respinsă de Senat pe 16 octombrie.

În motivarea sesizării, Băsescu susţinea că înţelegerea dintre cele două părţi prevede obligaţii în sarcina statului român, precum renunţarea la anumite litigii şi la unele măsuri provizorii, în timp ce pentru persoana juridică privată se impune participarea la o privatizare ulterioară şi realizarea unor investiţii, toate aceste obligaţii fiind însă stabilite fără vreo sancţiune juridică.

Despre decizia preşedintelui din luna iulie de a cere reexaminarea Legii privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group NV, premierul Victor Ponta declara la acea dată că este ‘un joc politic’.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 21 mai proiectul de lege privind Memorandumul cu Rompetrol. Parlamentarii PDL şi PP-DD au anunţat că au votat împotriva proiectului de lege, susţinând că prevederile memorandumului vor produce prejudicii statului român. Ulterior, ei au atacat legea la CCR, care pe 26 iunie a decis că este constituţională în raport de motivele invocate.