„Propunerea noastră este să flexibilizăm regula de 1 la 7, în sensul în care în actualul fond de salarii, nu dându-vă bani în plus, dar în actualul fond, să puteţi face angajări. (…). Deci nu vă pot spune, că v-aş minţi, că vă dau bani în plus pentru salarii, că nu avem de unde. Dar important este ca în fondul actual de salarii să nu aveţi postul blocat. (…) Fie că e vorba de primărie sau spitale. La spitale e o catastrofă, au bani la Ambulanţă la spital şi nu pot angaja pe nimeni”, le-a spus Ponta primarilor din Harghita, Covasna şi Mureş, care s-au plâns că au ajuns să fie şi gunoieri şi moaşe, pentru că nu pot angaja personal.
Ulterior, premierul a explicat, într-o conferinţă de presă, că este vorba de o problemă foarte gravă, care pune în pericol chiar derularea unor proiecte sau desfăşurarea activităţii normale din spitale.
„Evident că vom discuta cu cel de la FMI, fără să afectăm în niciun fel actualul fond de salarii, fără să-l creştem, pentru că nu se poate în acest moment, vom discuta această problemă foarte gravă. A faptului că să pui regula 1 la 7 în toate situaţiile poţi să te trezeşti că pierzi bani, pierzi proiecte importante, aplicând prea rigid o asemenea regulă”, a explicat Victor Ponta.
Premierul a ţinut să adauge că oficialii de la FMI sau de la Uniunea Europeană nu s-au opus niciodată unor măsuri bune şi logice.
„Important este să le prezinţi, să le arăţi care este influenţa şi ceea ce ei au cerut totdeauna a fost să respectăm cifra de deficit bugetar, gradul de îndatorare şi cifrele mari care arată stabilitatea şi credibilitatea României. (…) Nu, FMI nu a impus niciodată măsuri şi eu ca premier vă voi spune întotdeauna ce poate face Guvernul României, nu vă voi spune ‘uite, era foarte bine, dar nu mă lasă FMI. Asta făcea Guvernul Boc şi l-am criticat pentru asta”, a conchis Victor Ponta.