Ponta: Propunerea de buget UE e inacceptabilă. Guvernul îl sprijină pe Băsescu să nu cedeze
Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, cum comentează propunerea preşedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind reducerea bugetului UE pentru 2014-2020, Victor Ponta a declarat că propunerea este „extrem de nefavorabilă” României, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Propunerea lui Herman van Rompuy este extrem de nefavorabilă nouă, este altă propunere decât a CE şi PE şi este inacceptabilă. Când spui inacceptabil, România fiind o ţară cu drepturi depline în UE, când ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota împotrivă, iar bugetul UE nu se poate adopta decât prin unanimitate. Prin poziţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare îl sprijinim pe preşedintele Băsescu să nu cedeze, pentru că domnia sa spune «Asta e poziţia Parlamentului şi Guvernului, nu puteţi să mă convingeţi să cedez». Preşedintele ţine mult la instituţii, mai puţin la popor, şi instituţiile – Guvern, Parlament – au spus care este limita dincolo de care România nu poate accepta mecanismul financiar 2014-2020”, a spus Ponta.
El a afirmat că delegaţia României nu merge la Bruxelles să ceară lucruri „absurde”, ci ceea ce Comisia Europeană şi PE „au considerat că e corect”.
„Importantă e poziţia României la Consiliul European”, a spus Ponta.
Liderul europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că România trebuie să folosească dreptul de veto la Consiliul European, iar preşedintele Traian Băsescu va trebui să voteze pentru români, şi nu pentru prietenii săi de la Bruxelles, care l-au susţinut în vară.
Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, referindu-se la folosirea dreptului de veto în Consiliul European, că România trebuie să-şi construiască o poziţie care să nu fie singulară, ci să fie parte a unui grup de ţări care să aibă aceeaşi poziţie.
Europarlamentarul PNL a precizat că acum este un moment deosebit de important şi deopotrivă de dificil în elaborarea bugetului UE, pentru că există poziţii foarte diferite în ceea ce priveşte perspectivele pe care le urmăreşte Consiliul şi cele la care se raportează Parlamentul European.
„În acest ansamblu, eu cred că orice voce care se face auzită în interiorul Consiliului este foarte importantă şi eu mă îndoiesc că România ar fi singura ţară care ar fi bucuroasă cu bugetul, aşa cum se vede el la acest moment, prefigurându-se de către Consiliu, pentru că e vorba într-adevăr de toată perioada 2014-2020 şi se pleacă la construcţia acestui cadru multianul de la bugetul 2013”, a spus Renate Weber.
Ea a mai arătat că discuţiile sunt „extraordinar de contondente”, în sensul în care azi se asistă la cea mai mare „încleştare” în materia elaborării bugetului.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că regretă anunţul făcut de către premierul Victor Ponta privind folosirea de către România a dreptului de veto în Consiliul European, el arătând că România nu este în poziţia de a repeta, pe dos, scenariul britanic.
„Ce trebuie ştiut este că există deja un anunţ referitor la folosirea dreptului de veto şi el a fost făcut de către premierul David Cameron, premierul britanic, care a anunţat că va folosi dreptul de veto pentru a bloca un buget care va fi la nivelul celui actual sau mai mare decât cel actual. Anunţul lui Ponta pică pe fondul existenţei deja a unui conflict între cei care vor o menţinere a nivelului bugetului sau o sporire şi cei care se opun acestei soluţii”, a precizat Cristian Preda.
Prim-vicepreşedintele PDL a menţionat că în acest moment practic există în sânul Uniunii Europene două ameninţări cu utilizarea dreptului de veto de sens contrar – Cameron anunţând că va opune veto-ul dacă se măreşte bugetul şi Ponta, dacă nu se măreşte bugetul.
„În Uniunea Europeană se caută un consens, nu se folosesc ameninţări de acest fel. Regret că Ponta încearcă să joace pe dos soluţia britanicilor, care nu sunt foarte bine văzuţi. (…) Nu cred că anunţul lui Ponta va fi foarte bine primit. În acest moment, se caută o soluţie. Nu aşa sporeşti şansele pentru un compromis. Regret că un asemenea anunţ a fost făcut, nu suntem în poziţia de a repeta pe dos scenariul britanic”, a mai spus Cristian Preda.
Premierul Victor Ponta anunţa, joi, după întâlnirea cu şeful statului, că la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare va participa preşedintele Traian Băsescu.
El arăta că, în discuţia de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat dorinţa de a participa la reuniunea Consiliului European, având în vedere contextul european.
Ponta preciza totodată că, în întâlnirea de la Palatul Cotroceni, i-a prezentat preşedintelui discuţiile avute până în prezent de Guvern privind bugetul comunitar 2014-2020, insistând asupra faptului că nu poate fi acceptată propunerea recent prezentată de preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, şi care implică scăderi de fonduri atât pentru politica agricolă comună, cât şi pentru politica de coeziune şi introducerea unor criterii noi, defavorabile României, de stabilire a alocaţiilor.
El arăta că, dacă va fi cazul, pentru această propunere defavorabilă România îşi va exercita dreptul de veto.
Premierul asigura că nu există disensiuni între poziţia Preşedinţiei şi cea a Guvernului privind bugetul comunitar.