În luna iulie, Comisia Europeană a formulat 11 solicitări legate inclusiv de organizarea referendumului de suspendare, pe care premeirul Ponta s-a angajat să le aducă la îndeplinire.
„Puteam să le refuz, dar atunci când iei decizii politice te gândeşti care sunt repercursiunile pentru ţara ta. Obligaţia mea prinicipală ca prim-ministru este să ştiu că luna viitoare oamenii din această ţară îşi iau pensiile, îşi iau salariile, România îşi plăteşte datoriile. Au fost mulţi, de bună credinţă, aici în ţară, care mi-au reproşat şi au spus: ‘Ponta, trebuia să fii mai curajos, să nu cedezi!’. Am întrebat: ‘E uşor de spus lucrul ăsta, dar vă întreb: o lună, dacă România mergea cu euro la 7 lei şi nu aveam bani, era un preţ pe care îl plăteaţi?’. Ei, atunci: ‘Nu mai ştim!’ „, a afirmat Ponta.
El a arătat că nu a primit nicio ameninţare directă din partea CE, dar s-a gândit la faptul că deprecierea leului faţă de euro putea să ajungă într-un stadiu de necontrolat.
Ponta a mai spus că, în opinia sa, a existat un atac speculativ asupra leului în perioade crizei politice declanşate de suspendarea preşedintelui.
Premierul a adăugat că e greu de spus ce s-ar fi întâmplat dacă refuza cvorumul la referendum, dar condiţia cvorumului a fost „maximul ajutor” primit de Traian Băsescu.