Ponta: Putem primi doar 1.700 de refugiaţi

Premierul Ponta a declarat că România poate primi doar în jur de 1.700 de refugiaţi.
Economica.net - mie, 09 sept. 2015, 09:37
Ponta: Putem primi doar 1.700 de refugiaţi

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat miercuri un apel către ţările membre ale Uniunii Europene de a ajunge săptămâna viitoare la un acord pentru repartizarea a 160.000 de refugiaţi sosiţi în Grecia, Italia şi Ungaria, transmite AFP.

”Sunt 160.000 de persoane pe care europenii trebuie să îi primească. Acest lucru trebuie făcut într-o manieră obligatorie”, a afirmat Juncker în discursul său anual privind ‘Starea Uniunii’, prezentat în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

El le-a cerut miniştrilor de interne ai statelor membre ale UE, ce se reunesc la Bruxelles pe 14 septembrie, ”să se pună de acord”.

Şeful executivului UE le-a mai solicitat europenilor să nu facă vreo distincţie în funcţie de religie între refugiaţii pe care sunt pregătiţi să îi primească. ”Nu există religie, credinţă, filosofie atunci când este vorba despre refugiaţi. Noi nu facem distincţie”, a susţinut Jean-Claude Juncker în faţa europarlamentarilor prezenţi la Strasbourg.

Potrivit DPA, Juncker a anunţat cu acelaşi prilej că executivul comunitar va lua ”în zilele următoare” măsuri contra statelor membre care nu pun în aplicare regulile UE privind azilul. ”Este o chestiune de credibilitate ca statele membre să implementeze şi să respecte legile europene şi internaţionale convenite”, a spus el.

Cifra de 160.000 de refugiaţi corespunde suplimentării propunerii precedente, de repartizarea a 40.000 de refugiaţi ajunşi pe teritoriul european, cu o nouă propunere de urgenţă de primire a încă 120.000 de persoane, aflate în prezent în Italia, Grecia şi Ungaria.

După repartizarea celor 160.000 de refugiaţi, prezentată ca o măsură de urgenţă, Juncker a insistat ca Uniunea Europeană să pună în practică un mecanism permanent de distribuire a refugiaţilor care va permite tratarea mai eficientă a unor crize similare în viitor.

În plus, preşedintele CE a dat asigurări că acordurile Schengen, care gestionează libera circulaţie în Europa, nu vor fi revizuite în timpul mandatului său, ce expiră în toamna lui 2019.

”Trebuie să modificăm dreptul nostru intern pentru a le permite migranţilor să lucreze atunci când vin pe teritoriul UE”, a afirmat şeful CE, care a adăugat că UE trebuie să pună în practică rapid căi legale de imigraţie.

Potrivit noii propuneri a CE, refugiaţii ar urma să fie distribuiţi conform unei formule care se bazează 40% pe produsul intern brut al ţărilor, 40% pe numărul de locuitori, 10% pe rata şomajului şi 10% pe numărul de refugiaţi deja aflaţi în fiecare ţară membră înaintea apariţiei crizei din acest an. Noile cote obligatorii plasează Germania în prima linie (31.443 refugiaţi, ceea ce înseamnă o cotă de 26,2% din cei 120.000 de noi refugiaţi), urmată de Franţa (24.031, o proporţie de 20% din cei 120.000 noi refugiaţi) şi Spania (14.931, o cotă de 12,4% din noii refugiaţi), conform unor surse europene.

Italia şi Grecia sunt principalele puncte de intrare pentru refugiaţii care ajung în UE pe mare, în timp ce Ungaria este principalul punct de intrare pentru cei care ajung pe uscat traversând Balcanii. Ungaria va beneficia, alături de Italia şi Grecia, de o excepţie de la sistemul de cote obligatorii al CE.

Potrivit datelor publicate recent de ONU, peste 380.000 de migranţi şi refugiaţi au sosit în Europa prin traversarea Mării Mediterane începând din luna ianuarie a acestui an, iar 2.850 au decedat sau au fost daţi dispăruţi.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 la 7,2 miliarde de euro
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 ...
În 2023, veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro, adică 4% din veniturile totale ale UE, dar această resursă proprie a UE s-a......
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan anunță că lansează în România noul brand global de mobilitate, Ayvens, care unește cele ...
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
102.142 de lei/MWh. Acesta a fost prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, de azi, 16 septembrie, ...
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să atingă anul acesta nivelul record de 22 de miliarde de euro (24,48 de miliarde ...