Referendumul va fi organizat conform deciziei Curţii Constituţionale, procedura urmând să fie reglementată de către Parlament, a declarat, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, precizând că l-a asigurat în acest sens pe preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
„Guvernul va organiza referendumul respectând legislaţia şi luând în consideraţie decizia Curţii Constituţionale ca referendumul să fie considerat valid dacă jumătate din populaţia României îşi va exprima votul pe 29 iulie. Vom lua toate măsurile administrative şi guvernamentale pentru a ne asigura că toate deciziile Curţii sunt respectate şi vom răspunde tuturor îngrijorărilor legitime exprimate de partenerii noştri europeni. Guvernul va roganiza referendumul potrivit legii şi deciziei Curţii Constituţionale”, a spus Ponta.
El a explicat totodată că nu Guvernul, ci doar Parlamentul poate schimba legea, motiv pentru care a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere, cu propunerea ca, săptămâna viitoare, să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară şi să pună legea în acord cu decizia Curţii Constituţionale.
„Voi transmite opinia mea şi preşedintelui interimar, Crin Antonescu, că referendumul va trebui să respecte decizia Curţii Constituţionale. Pentru că preşedintele Schulz m-a întrebat dacă nu cumva Parlamentul nu va lua o decizie sau va decide după 29 iulie, l-am asigurat că orice referendum organizat în România, potrivit procedurilor standard, trebuie validat de Curtea Constiuţională, iar Curtea, pe 30 iulie, după referendum, va confirma rezultatele dacă 50% din populaţie, în fapt mai mult de 50% – pentru că după cum ştiţi nu mai suntem 18 milioane de alegători – dacă 9 milioane de votanţi se prezintă la urne”, a spus Ponta.
Schulz a declarat la rândul său că valorile europene trebuie respectate de către toate statele membre ale Uniunii Europene, fără excepţie, şi este important ca la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu să fie asigurat cvorumul necesar, conform deciziei CC.
Preşedintele PE a remarcat însă în acelaşi timp că membrii Consiliului European nu au fost la fel de critici ca acum şi în 2009, când preşedintele Traian Băsescu a refuzat să nominalizeze un prim-ministru din partea majorităţii parlamentare de atunci, alegându-l pe Emil Boc în locul lui Klaus Johannis.
„Pentru mine, standardele duble sunt inadmisibile”, a spus Schulz.
Preşedintele Parlamentului European a mai declarat că atribuţii importante ale unor instituţii de stat nu ar trebui schimbate prin ordonanţe de urgenţă, în astfel de cazuri fiind mereu de preferat deciziile adoptate în urma unor dezbateri parlamentare democratice.
„I-am spus premierului că impresia mea este că atribuţii importante nu ar trebuie schimbate prin ordonanţe de urgenţă, ci introduse într-un proces democratic”, a spus Schulz.
El a spus că a primit explicaţiile premierului Ponta privind motivul pentru care Guvernul a ales să intervină cu ordonanţe de urgenţă, dar că îşi menţine opinia conform căreia astfel sunt de preferat deciziile adoptate pe baza unor dezbateri parlamentare.
El s-a întâlnit, miercuri, la Bruxelles, cu premierul Victor Ponta pentru o discuţie la finalul căreia oficialul PE a precizat că şi-a exprimat temerile şi îngrijorările legate de situaţia politică din România.
„Am fost asigurat de către premierul român că toate standardele UE vor fi respectate”, a spus Schulz.