Ponta: România nu va solicita ca aderarea la Schengen să fie supusă la vot în Consiliul JAI

România nu va solicita în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, care se va reuni în 7-8 martie, ca subiectul aderării la spaţiul Schengen să fie supus la vot, după ce Germania şi-a anunţat intenţia de a bloca accesul ţării noastre în această zonă, a declarat luni premierul Victor Ponta.
Economica.net - lun, 04 mart. 2013, 12:13
Ponta: România nu va solicita ca aderarea la Schengen să fie supusă la vot în Consiliul JAI

„Nu, nu are niciun rost. Asta tocmai încercam să vă explic. Din moment ce Germania a anunţat oficial acest lucru, nu vreau să mergem acolo doar ca să mai luăm încă o dată act de dreptul de veto al Germaniei”, a spus Ponta, într-o conferinţă de presă.

Premierul a afirmat că România va solicita ca subiectul să fie supus la vot, aşa cum prevede procedura, în momentul în care Berlinul va fi în favoarea aderării ţării noastre.

„E vorba despre faptul că vom afla în mod sigur, pe baza consultărilor, momentul în care Germania nu se va mai opune şi atunci mergem la vot. În momentul în care Germania a spus clar că se opune, de ce să te duci la vot? Doar ca să creezi mai multă tensiune? Nu e în interesul României să aibă această situaţie de confruntare cu Germania. Nu cred că e interesul nostru”, a explicat Victor Ponta.

El a mai afirmat că obiectivele fundamentale ale României de integrare europeană sunt neschimbate, dar se pune problema de modificare a strategiei în acest sens.

„Evident că ne dorim să accedem în spaţiul Schengen, să accedem în spaţiul euro, să facem parte din Uniunea Bancară. Nu se pune problema de a schimba în vreun fel aceste obiective, se pune însă problema de a schimba strategia, pentru că în ultimii ani, nu doar în 2012, după ce am încheiat toate negocierile în 2004, practic nu s-a mai obţinut nimic din 2005 încoace. Nici nu s-a finalizat Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi nu e pentru că nu s-a finalizat până în 2012 că urma să vină Guvernul USL, nu s-a finalizat de către toate guvernele anterioare, n-am intrat în Schengen şi n-am fost respinşi în 2011 pentru că în 2012 urma să vină USL-ul la putere, a fost un obiectiv ratat de toate puterile şi guvernările”, a arătat Ponta.

Acesta s-a arătat deranjat de faptul că „întotdeauna cineva merge prin capitale europene să spună ca România să nu fie primită în Schengen sau să nu i se ridice MCV-ul”.

Victor Ponta a mai spus că, din cunoştinţele sale, refuzul aderării României la Schengen vine în urma a două probleme „legitime” şi anume migraţia muncitorilor români şi minoritatea romă.

„Ministrul de interne german a fost foarte clar în ceea ce a spus. E o problemă şi trebuie să explicăm şi germanilor, dar trebuie să explicăm şi britanicilor, care nu sunt în Schengen, că nu o să emigreze toată România să ia locurile de muncă ale germanilor sau ale britanicilor şi că putem să lucrăm împreună şi cu Franţa, care are aceeaşi problemă şi cu alte ţări. Putem să lucrăm împreună pentru a încerca să integrăm mai bine reprezentanţii comunităţii rome”, a susţinut Ponta.

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a anunţat că intenţionează să împiedice aderarea rapidă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În cazul în care cele două ţări vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot în privinţa stabilirii unui termen concret de aderare, Germania va recurge la dreptul de veto, a declarat ministrul german pentru Der Spiegel, citat duminică de Die Welt.

Premierul Victor Ponta a afirmat vinerea trecută că decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi amânată la Consiliul JAI din 7 – 8 martie la cererea unui stat sau două, care, în ultimă instanţă, ar putea fi convinse să susţină ţara noastră în acest demers.

„Există opinia unei ţări sau a două ţări care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere să se ia decizia în următorul Consiliu JAI care este în luna octombrie. Deci, o nouă amânare. De fapt, în 2011, când a apărut pentru prima dată problema, atunci a cerut Olanda amânarea. (…) Din martie să mută în octombrie. Atâta timp cât este nevoie de unanimitate, degeaba sunt 20 de state pentru, dacă una…”, a explicat Victor Ponta, la B1 TV.

Ultima dată când chestiunea aderării României la zona de liberă circulaţie s-a aflat pe agenda JAI s-a întâmplat la reuniunea din octombrie 2012, însă atunci nu s-a pus problema unei decizii privind extinderea zonei de liberă circulaţie, ci doar s-a discutat despre stadiul aplicării acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile germane de gaze au scăzut anul trecut cu 11%, comparativ cu 2023, cel mai mare furnizor fiind Norvegia, în timp ce exporturile s-au înjumătăţit, arată datele publicate miercuri de......
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important este că nu se va produce
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important ...
Secretarul de stat american Antony Blinken a respins miercuri ideea anexării Groenlandei, evocată de preşedintele ales ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – raport BCE
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte a veniturilor lor, refăcând avuţia pierdută ...
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă altceva după 35 de ani
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă ...
Preşedintele USR, Elena Lasconi, consideră că, indiferent de data alegerilor prezidenţiale, politicienii de la putere ...