Ponta: România va avea o poziţie slabă în negocierile de la Bruxelles de săptămâna viitoare

Economica.net
23 06. 2014
victor_ponta_16495300_60551300

‘Da, mi-a răspuns că nu-mi dă (mandat – n.r.), că merge domnia sa (preşedintele Traian Băsescu – n.r.). În aceste condiţii, din păcate, România are o poziţie foarte slabă pentru că nominalizarea pentru Comisia Europeană (CE) o face, conform legilor româneşti şi regulamentelor europene, Guvernul, însă eu nu pot să particip şi oficial la negocieri. De aceea am fost, în cursul weekend-ului, la negocierile neoficiale. Preşedintele României joi, când va merge la Bruxelles, nu-l întreabă nimeni nimic pentru că nu îl consideră nimeni un partener. Este vorba despre CE care îşi va începe activitatea în noiembrie 2014, adică exact când preşedintele Băsescu va pleca din funcţie. Deci avem o poziţie de negociere foarte slabă dincolo de faptul că toţi liderii europeni ştiu în ce situaţie politică se află preşedintele ţării. (…) Eu mi-aş fi dorit să avem o poziţie puternică la negocieri’, a spus Ponta, luni, la Parlament.

Premierul a adăugat că regretă că ‘orgoliul’ îl împiedică pe preşedintele Traian Băsescu să ia în considerare interesele României.

‘Îmi pare rău că orgoliul îl împiedică să gândească la ce e mai bine pentru ţară. Cel mai bine pentru ţară ar fi fost să avem un acord preşedinte-premier şi să negociem în interesul României. Nu a fost posibil. Eu am încercat acest lucru. Am discutat şi azi cu preşedintele României. (…) Mi-a spus că e treaba domniei sale ce va propune şi ne va informa după aceea. Din orgoliu, doar din orgoliu (preşedintele Traian Băsescu va reprezenta, la Bruxelles, România – n.r.). Probabil va merge până la Bruxelles doar ca să nu mă lase pe mine’, a mai spus Ponta.

El a reiterat faptul că România ar trebui să militeze pentru păstrarea portofoliului de comisar european pe Agricultură.

‘Mai departe, dacă aş negocia eu, dar nu negociez eu, aş spune foarte clar că România are ca prioritate păstrarea portofoliului Agriculturii, un portofoliu important. Dacă nu se va putea acest lucru, atunci se poate discuta de un alt portofoliu în care politicile europene care privesc şi România să aibă o semnificaţie aparte’, a conchis Ponta.