Ponta: Să fie sancţiuni dure pentru carnea de cal; lecţia noastră-să nu mai stăm cu capul în pământ!

Economica.net
14 02. 2013
victor_ponta_65591100

„În primul rând, sunt foarte bucuros că lucrurile s-au clarificat atât de repede şi că a rezultat clar că România a respectat toate regulile şi standardele europene. Am fost mulţumit de modul în care au reacţionat şi au acţionat, rapid, Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, acum sigur că trebuie date sancţiuni dure pentru firma din Franţa şi pentru ceilalţi vinovaţi, dar cea mai importantă lecţie pentru noi este că nu trebuie să acceptăm tot timpul postura de vinovaţi şi cu capul în pământ. Când apar probleme, trebuie să verificăm şi dacă suntem vinovaţi de ceva, sigur că recunoaştem, dar dacă nu, trebuie să fim mai demni şi mai bătăioşi în raporturile cu partenerii noştri europeni. A fost o lecţie foarte bună”, a spus Ponta.

El a arătat că Guvernul român a acţionat bine şi rapid, că francezii au fost foarte corecţi şi a mulţumit Ministerului Agriculturii din Franţa pentru fair-play-ul cu care a acţionat în relaţia cu autorităţile române.

„Francezii au fost foarte corecţi şi vreau să mulţumesc Ministerului Agriculturii din Franţa, care a fost extrem de fair-play cu noi. Cred că de acum încolo aşa trebuie să acţionăm: rapid, hotărât şi demn”, a mai spus Ponta pentru MEDIAFAX.

Firma franceză Spanghero se află la originea etichetării greşite a cărnii de cal, conform anchetei realizate de Guvernul de la Paris, care a suspendat autorizaţia de procesare a cărnii pentru această companie, relatează AFP.

Conform unor surse citate de ziarul francez Le Parisien, compania Spanghero ar fi cumpărat 42 de tone de carne de cal, la începutul lunii ianuarie, de la o firmă cipriotă.

Inspectori sanitar-veterinari vor efectua percheziţii în depozitele companiei, iar autorizaţia de funcţionare ar putea fi retrasă definitiv, a declarat ministrul Agriculturii, Stéphane Le Foll.

„Spanghero este vinovată de înselătorie economică şi va exista o acţiune în justiţie”, a confirmat Benoît Hamon, ministrul pentru Protecţia consumatorului.

„Compania ştia că revindea carne de cal etichetată drept vită”, a spus Hamon.

Ministrul a subliniat că firma Comigel, care a produs lasagna cu carne de cal, a fost indusă în eroare. „Comigel ştia că era carne de vită”, a spus el.

„Însă şi această companie franceză a dat dovadă de neglijenţă pentru că a omis efectuarea de verificări la uzina sa din Luxemburg. În primul rând, eticheta nu era conformă cu legislaţia franceză. În al doilea rând, la decongelare, ar fi trebuit să îşi dea seama că nu era aceeaşi culoare ca cea a vitei”, a explicat ministrul.