Ponta: Scopul regionalizării nu este legat de cine va fi şef peste o ţară mai mică din România

Economica.net
17 04. 2013
8_regiuni_05_71658400

„Suntem într-o epocă în care nu mai trebuie să te sui în maşină sau în avion să vii de la Satu Mare, de la Botoşani, de la Timişoara sau de la Constanţa până la Bucureşti ca să rezolvi o problemă administrativă, suntem în secolul în care nu ştiu mai bine un grup de funcţionari din Ministerul de Finanţe naţional decât un guvern regional şi un guvern local cum trebuie folosite resursele financiare, suntem în secolul 21 membri ai Uniunii Europene cu o uriaşă problemă: incapacitatea noastră administrativă cronică de absorbţie a fondurilor europene. Structurile regionale au fost cele mai eficiente în efectuarea de proiecte şi absorbţia fondurilor europene, mult mai eficientă decât structurile naţionale”, a spus Ponta la un seminar pe tema regionalizării.

El a apreciat că dezbaterile pe acest subiect trebuie să aibă ca obiectiv dezvoltarea unei administraţii mai eficiente, nu zona în care va exista capitala regională şi „cine va fi şef peste o ţară mai mică din interiorul României”.

Antonescu, despre regionalizare: Trebuie să depăşim subiectul capitalelor şi numărului regiunilor

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri pe tema regionalizării, că în acest proces decidenţii trebuie să depăşească subiectul numărului de regiuni şi al capitalei acestora, respectiv cine va conduce aceste structuri.

„Ceea ce mi se pare esenţial în acest moment al dezbaterii şi pentru perioada următoare, până când regionalizarea să devină pas cu pas realitate, este să depăşim cele două subiecte care par a fi, deocamdată, cel puţin din punct de vedere mediatic, mai interesante, şi anume câte regiuni vor fi şi unde va fi capital lor, pe de o parte. În al doilea rând, cine va conduce aceste regiuni, cum vor fi aleşi, numiţi, desemnaţi, stabiliţi conducătorii acestor regiuni şi ce atribuţii vor avea ei”, a susţinut Antonescu.

El a precizat că înainte de aceste probleme decidenţii trebuie să se preocupe de rosturile unei asemenea reforme.

„Scopul regionalizării nu poate fi altul decât dezvoltarea şi în acest sens, chiar dacă suntem toţi conştienţi de presiunea intrării în vigoare a noului exerciţiu financiar al Uniunii, cred că trebuie să ieşim din capcana grabei sau a pripelii. Trebuie să construim cât mai repede posibil, dar cu condiţia ca această construcţie să fie temeinică”, a mai afirmat preşedintele Senatului.

Antonescu a mai susţinut că un proces de regionalizare precum cel din România nu poate fi realizat în absenţa consultării modelului francez şi a celui german în această privinţă.

Senatul găzduieşte miercuri în sala de plen un seminar cu tema regionalizării şi abordarea comparativă a acestui proces din perspective franceză şi germană.