Ponta: Scopul strategic al crizei din 2012 a fost atins
Lansarea cărţii, semnate de Alexandru Radu şi Daniel Buti, a avut loc la Biblioteca Naţională, între participanţi numărându-se reprezentanţi ai ambelor ”tabere” ale crizei din 2012.
„Pentru mine, după 2012, mult timp, cel puţin cât am eu în vedere să fac politică, nu va mai exista în România o personalizare de genul ‘Statul sunt eu’. Evident că după 1989 politica a fost mult timp împărţită între cei care sunt cu Ion Iliescu şi cei care sunt contra lui Ion Iliescu. (…) Eu cred că după 2012 toate bolile tranziţiei de la o societate totalitară la o societate democratică şi-au epuizat formele de manifestare şi după 2012 nu vom avea în perioada previzibilă de timp o altă situaţie în care statul să se personalizeze într-un preşedinte, într-un prim-ministru, într-o persoană politică”, a afirmat Victor Ponta.
În opinia sa, scopul crizei a fost de a împiedica instituţiile statului şi societatea să se raporteze doar la preşedinte şi a spus că acesta a fost atins.
„Per total, indiferent de greşeli tactice, scopul strategic al crizei din 2012, din punctul meu de vedere a fost atins. Nu se mai raportează toate instituţiile şi toată societatea românească la un singur om şi cred că e un lucru bun pentru România. Dacă suntem atenţi, nici nu se va mai întâmpla lucrul acesta în perioada imediat următoare”, a adăugat şeful Guvernului.
El şi-a exprimat convingerea că efectele evenimentelor de anul trecut sunt pozitive pentru întreaga societate, „inclusiv prin lecţiile pe care le-am învăţat de la actorii principali” ai crizei.
„Sunt absolut convins că statul nu va mai fi niciun om, niciun partid, nicio grupare politică. Poate că statul va fi ceva mai mult decât am avut în ultimii 23 de ani”, a concluzionat Victor Ponta.