‘Am spus foarte clar că în 2015 nu se măresc taxe şi impozite. Redevenţa este tot o taxă pe care, după aceea, companiile normal că o transmit mai departe în preţurile pentru consumator. Doi, sistemul de redevenţe, pentru a fi eficient, se stabileşte pentru o perioadă de cel puţin 10 ani pentru că nimeni nu investeşte de exemplu acum în Marea Neagră două miliarde de dolari fără să ştie că are un sistem pe cel puţin 10 ani. Ori asta înseamnă dialog şi consens între forţele politice, că nu o să fie Guvernul acesta încă 10 sau 20 de ani de acum încolo. Aşa încât legea privind redevenţele se duce în Parlament şi nu vreau să fie adoptată de o majoritate care, inevitabil, se schimbă, trebuie să fie adoptată în urma discuţiilor între toate forţele politice importante’, a afirmat Ponta, întrebat cum comentează afirmaţiile senatorului Mircea Geoană care a spus că abordarea Guvernului în ceea ce priveşte sistemul de redevenţe denotă o fugă de răspundere a premierului.
Victor Ponta a adăugat că orice fel de creştere a redevenţelor se bazează pe studiile puse la dispoziţie de Banca Mondială şi FMI în vederea discuţiei în Parlament, scrie Agerpres.
‘Ideea să păstrăm acel echilibru între interesul de a avea investiţii, ori în energie investiţiile presupun sume foarte mari, şi interesul nostru naţional de a obţine atât cât se poate obţine, dar pe termen lung. Pentru că aici nu este vorba despre un an. Deci nu se scade niciun fel de redevenţă, mai mult, lucru pe care cred că-l ştiţi, există o taxă care se prelungeşte care impozitează profitul suplimentar. Deci companiile din energie care fac profit suplimentar plătesc o taxă suplimentară, deci avem venituri suplimentare la buget’, a declarat premierul.
Premierul a participat joi la conferinţa de lansare în dezbatere publică a ‘Pactului pentru fiscalitate’.
Senatorul Mircea Geoană a declarat joi că abordarea Guvernului în ceea ce priveşte sistemul de redevenţe denotă o fugă de răspundere a premierului Victor Ponta şi faptul că acesta a devenit ‘inutilizabil politic’.