Ponta: Situaţia arieratelor este în curs de evaluare. Urmează discuţii cu FMI pentru clarificări
„Domnul Voinea informează tot timpul partenerii noştri de la FMI şi de la Comisia Europeană despre toate deciziile pe care le adoptăm pe temă fiscală. (…) Toate soluţiile fiscale necesită consultare”, a spus joi premierul.
Ponta a fost întrebat dacă oficialii FMI sunt de acord cu soluţia Guvernului în ceea ce priveşte arieratele sau dacă încă se negociază.
„Altfel nu adoptam ordonanţa în forma aceasta, dar trebuie să discutăm. La următoarea vizită explicăm care e diferenţa, însă i-am informat”, a afirmat premierul.
De asemenea, Ponta a sspus că încă nu există o evaluare exactă a situaţiei lucrărilor angajate de autorităţile locale fără sursă de finanţare prevăzută în buget, fiind în curs „o procedură de identificare a arieratelor”.
Ordonanţa de urgenţă privind plata arieratelor la nivel local aprobată de Guvern şi publicată vineri în Monitorul Oficial stabileşte că fondurile din TVA şi impozitul pe venit sunt alocate pentru achitarea arieratelor, „precum şi” pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, prioritară fiind însă stingerea datoriilor.
În forma avizată de Guvern, ordonanţa prevede că, până la 31 decembrie 2013, banii se repartizează pentru achitarea arieratelor, „precum şi” pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală. Este prevăzut în acelaşi timp că fondurile sunt alocate prioritar pentru stingerea arieratelor. Este introdusă şi o prevedere care stabileşte că, pentru unităţile teritoriale care nu înregistrează arierate, banii sunt alocaţi pentru proiecte de dezvoltare locală.
În forma prezentată la începutul săptămânii trecute pe site-ul Ministerului Finanţelor se arată că precizat că suma din cota defalcată din impozitul pe venit şi taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, precum şi sumele reţinute ca urmare a aplicării gradului de necolectare a impozitelor şi taxelor locale se repartizează „numai” pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, până la achitarea integrală a acestora. Aceeaşi variantă mai stabilea că, după achitarea integrală a arieratelor, pot fi alocate sume şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat săptămâna trecută că a primit o circulară a ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în care se cere autorităţile locale să achite cu prioritate arieratele şi a apreciat că aceasta reprezintă un abuz, deoarece doar consiliile judeţene şi locale decid destinaţia banilor proprii. El a anunţat că va protesta în continuare până când se va reveni la normalitate.
Mai mulţi şefi de Consilii Judeţene şi primari PSD i s-au plâns de altfel premierului Ponta, la şedinţa de luni a conducerii social-democraţilor, că, dacă vor plăti toate arieratele, nu vor mai putea susţine alte proiecte locale.
Premierul Ponta a declarat însă că ministrul Bugetului, Liviu Voinea, are sprijin politic pentru a cere preşedinţilor de consilii judeţene să achite arieratele şi a atenţionat că el este singurul care poate cere schimbarea unui membru al cabinetului său, iar şeful CJ Constanţa poate să se supere.
La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care administraţiile locale care înregistrau la acea dată arierate, respectiv datorii al căror termen scadent a fost depăşit cu 90 de zile, au fost obligate să reducă volumul acestora cu 85% până la finele lunii martie. În caz contrar, Ministerul Finanţelor ameninţa cu blocarea plăţilor către trezoreriile administraţiilor vizate.