Ponta speră ca ţinta de avans PIB pe 2012 să fie realistă: E greu să mai prindem vremuri de aur

Premierul Victor Ponta speră ca ţinta de creştere economică de 1,5% pentru acest an să fie în continuare una realistă, admiţând în acelaşi timp că şi acest nivel este prea mic pentru rambursarea datoriilor de către România, şi atenţionează că este greu ca "vremurile de aur " anterioare să mai revină.
Economica.net - Dum, 13 mai 2012, 11:04
Ponta speră ca ţinta de avans PIB pe 2012 să fie realistă: E greu să mai prindem vremuri de aur

„Eu acum trebuie să fiu mult mai atent decât eram în opoziţie cu acest gen de mesaje. Predicţia de 1,5% creştere economică – Comisia Europeană începe să fie mai puţin optimistă în ceea ce priveşte toate ţările europene – să zicem şi să sperăm că este încă una realistă. Nu există însă nicio variantă în care să depăşim deficitul bugetar de 3% din PIB pe ESA”, a spus Ponta, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV.

El a admis că ţinta de 1,5% creştere economică reprezintă prea puţin pentru ca România să poată rambursa datoriile, obligaţie pentru care ar fi necesar un avans anual al PIB de 3%, dar a apreciat că există un potenţial de creştere economică dacă va exista o administraţie mai eficientă, dacă vor fi atrase venituri din agricultură şi energie şi dacă va exista un climat de afaceri care să favorizeze crearea locurilor de muncă.

„Mai greu va fi să mai prindem vremurile de aur din 2001-2008 (…) Dependenţa de exporturile către ţări din Uniunea Europeană este punctul nostru slab, dacă reuşim prin politici guvernamentale şi prin inteligenţă diplomatică să deschidem alte pieţe decât Uniunea Europeană pentru exporturile româneşti, atunci acel obiectiv (al unei creşteri economice mai mari-n.r.) devine realist”, a adăugat Ponta.

El a anunţat în acest sens că intenţionează să efectueze anul acesta o vizită în China, la Beijing, după ce, la începutul lunii iunie, la Bucureşti va fi organizată o reuniune cu mai mulţi prim-miniştri din state UE, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, cu tema legată de sprijinul financiar al UE pentru perioada 2014-2020.

Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere economică a României de 1,4% în acest an, potivit prognozei economice de primăvară a UE, mai redusă faţă de estimarea din februarie de 1,6% sau de cea de 2,1% din toamna anului trecut.

Experţii CE, FMI şi Băncii Mondiale, aflaţi la Bucureşti în perioada 24 aprilie-9 mai pentru evaluarea acordurilor cu România, au anunţat la finalul misiunii că estimează un avans economic de circa 1,5% pentru România în acest an.

Pentru anul următor, Comisia a redus prognoza de creştere economică a României de la 3,4%, cât anticipa în toamnă, la 2,9%.

Citeşte aici cele mai importante declaraţii ale premierului

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...