„A fost un mesaj clar pozitiv legat de regionalizare, în sensul unei cât mai multe descentralizări, autoritate şi responsabilitate pentru nivele inferioare nivelului central”, a spus Ponta, adăugând că Merkel i-a oferit expertiza persoanelor care lucrează de mult timp în Germania la implementarea unui astfel de sistem regional.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că actualul proiect de regionalizare nu pare a duce la simplificarea funcţionării statului, ci la apariţia unei noi birocraţii.
Ponta, după discuţia cu Merkel: Dincolo de tensiunile din 2012, am revenit la un parteneriat
România a revenit la un tip de parteneriat strategic cu Germania, important pentru ambele ţări, dincolo de lucrurile tensionate de anul trecut, a declarat premierul Victor Ponta după întâlnirea avută, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel.
„Nu au fost discuţii în detaliu despre evenimente trecute, crize politice, am stabilit că avem un rezultat exprimat democratic pe 9 decembrie, un guvern stabil şi o alianţă care va funcţiona până în 2016. Dincolo de lucrurile tensionate de anul trecut, am revenit la un tip de parteneriat strategic important pentru Roâmnia, dar şi pentru Germania”, a spus Ponta.
El a adăugat că, anul trecut, a fost „un moment mai rău” în relaţiile bilaterale cu Germania, dar că la Berlin a fost tratat ca un prim-ministru al unei ţări importante pentru Germania.
Ponta: Am fost asigurat de Merkel că românii corecţi din Germania nu vor fi discriminaţi
Cancelarul german Angela Merkel a asigurat că românii care trăiesc în Germania şi plătesc taxe vor fi consideraţi membri cu drepturi egale ai societăţii germane şi nu vor fi discriminaţi şi nici blamaţi în grup cu alţi români, a declarat premierul Victor Ponta, după discuţia cu oficialul german.
El a precizat că Merkel şi-a exprimat acest punct de vedere inclusiv în discuţia avută, luni seara, cu el la Berlin.
Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a promis vineri înăsprirea măsurilor împotriva „imigranţilor sărăciei”, în special români şi bulgari, acestea urmând să includă expulzarea şi interdicţia de călătorie, relatează Der Spiegel, în ediţia electronică.
Problema a fost ridicată în urma plângerilor comunităţilor germane care invocă o creştere a numărului de persoane care ajung din România şi Bulgaria cu ajutorul grupărilor organizate, prin obţinerea unei autorizaţii de afaceri şi îşi depun apoi dosarele pentru ajutoare sociale după câteva luni, pretinzând că afacerea nu a avut succes.
Friedrich susţine că cei care vor fi găsiţi vinovaţi de fraudarea serviciilor sociale, vor fi expulzaţi din ţară, în pofida dreptului lor de a munci şi de a călători în statele membre UE ca cetăţeni europeni. În plus, li se va interzice accesul în Germania pentru o anumită perioadă de timp.