Ponta: Statul s-a supercentralizat şi e ineficient, atribuţii ale Guvernului trebuie date regiunilor
Prezent la o dezbatere legată de procesul de regionalizare-descentralizare, primul-ministru arătat că regionalizarea va trebui trecută în viitoarea formă revizuită a Constituţiei, administraţia centrală, care în România are prea multe atribuţii, urmând să cedeze o parte din atribuţiile sale regiunilor, judeţelor sau oraşelor.
„Statul român s-a supercentralizat în ultimii ani, poate din cauza crizei, poate din cauza unei anumite filosofii politice, important este că în acest moment o guvernare centrală, supercentralizată, nu este o guvernare eficientă, suficient de responsabilă şi de legitimă”, a arătat Ponta.
El a precizat că un astfel de transfer al unor atribuţii administrative va conduce la costuri mai mici şi la mai multă eficienţă, inclusiv în privinţa atragerii fondurilor europene.
„Nu ne este cerută regionalizarea de către Comisia Europeană sau Uniunea Europeană, dar este salutată această idee. Este o idee salutată de partenrii noştri europeni dintr-un motiv foarte simplu, capacitatea noastră instituţională de absorbţie a fondurilor europene”, a declarat premierul, care a adăugat că autorităţile locale au fost cele mai performante în atragerea acestor fonduri.
Ponta a susţinut că organizarea în regiuni va asigura o mai mare putere financiară autorităţilor locale, care traversează acum o perioadă de slăbiciune financiară şi trebuie să apeleze la sprijinul financiar al Guvernului.
„În acest zile, ideea de credit bancar este o idee înrobitoare, este o idee dificilă care sporeşte costurile, care practic stopează de foarte multe ori derularea procedurilor pentru absorbţia fondurilor europene”, a afirmat premierul.
El a subliniat că acum este momentul realizării acestei regionalizări, deoarece este o stabilitate politică importantă, există încă o criză economică şi financiară departe de a fi rezolvată la nivel european şi la nivelul României, dar şi pentru stimulentul important al fondurilor europene şi starea de aşteptare din partea populaţiei.