Ponta: Sunt pentru regiunea Bucovina. Actualele regiuni sunt prea mari

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Suceava, că susţine înfiinţarea regiunii Bucovina şi a arătat că formula cu cele opt actuale regiuni de dezvoltare nu este cea mai bună, pentru că sunt prea mari pentru standardele europene.
Economica.net - vin, 16 aug. 2013, 20:24
Ponta: Sunt pentru regiunea Bucovina. Actualele regiuni sunt prea mari

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă susţine înfiinţarea regiunii Bucovina, Ponta a răspuns afirmativ.

„Dacă tot am copilărit în Bucovina, sunt pentru. De fapt, regiunea Bucovina ar fi frumoasă o microregiune europeană Bucovina. Dacă tot se semnează acordul de asociere cu Ucraina, în noiembrie, la Vilnius, poate că facem o microregiune europeană, Bucovina adevărată, Bucovina întreagă. În rest, în momentul în care vom ajunge anul viitor să vorbim de regiuni, vedem care este soluţia cea mai sustenabilă, însă mesajul dat prin Direcţia Regională Antifraudă la Suceava e un mesaj de sprijin pentru judeţ şi pentru această regiune”, a spus Victor Ponta.

Premierul a spus că, în ultima perioadă, s-au analizat mai multe variante privind regionalizarea, arătând că cele opt actuale regiuni de dezvoltare sunt prea mari, dar judeţele sunt prea mici.

„Am tot analizat, pentru că, realmente, trebuie să măsurăm de zece ori înainte să tăiem o dată şi am tot analizat şi cred că formula cu cele opt regiuni de dezvoltare nu este cea mai bună formulă, dar nu ştiu să vă spun în acest moment că trebuie să fie 10, trebuie să fie 12. Într-adevăr, cele opt actuale sunt mult prea mari. Judeţele sunt prea mici, însă cele opt regiuni actuale sunt mult prea mari pentru standardele europene şi probabil că una din variantele posibile e să avem 10 sau 12, dar nu vreau să intru în detalii pentru că imediat apar geloziile locale. Să nu ajungem să facem 41 de regiuni”, a spus Victor Ponta.

El a mai arătat că fiecare regiune va avea Curte de Apel şi, de asemenea, ca 99% din procese să se finalizeze la curţile de apel pentru a se degreva Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Nu ştiu cum va arăta în final harta regiunilor din România, e o decizie pe care nu pot să o iau doar eu ca prim-ministru, o va lua Parlamentul României. Cred însă într-o dezvoltare echilibrată. Nu cred că totul trebuie strâns într-un singur mare oraş, indiferent care este acesta şi cred că România trebuie să se dezvolte cât mai echilibrat posibil”, a mai declarat Victor Ponta.

El consideră că la regiuni vor trebui să fie transferate cât mai multe atribuţii care acum sunt la nivelul ministerelor.

„Tot ce ţine de Ministerul Muncii, de exemplu, şomajul, pensiile, tot ce ţine de educaţie, sănătatea, toate celelalte trebuie să meargă spre regiuni”, a spus Ponta.

El a spus că este un prim-ministru care consideră că la Bucureşti trebuie să rămână cât mai puţin – politica externă, armata, justiţia, reglementarea şi controlul.

„Restul activităţilor, cât mai puţin la Bucureşti şi cât mai mult în teritoriu”, a adăugat premierul.

Victor Ponta a mai spus că o decizie privind organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei urmează să fie luată de USL în 31 august.

„La sfârşitul acestei luni şi PSD şi PNL şi PC avem reuniunile noastre după care, în 31 august, ne întâlnim în USL cu grupurile parlamentare şi conducerile politice. Decizia o luăm în 31 august. Nu mă antepronunţ, nu am pretenţia că ceea ce cred eu se va şi întâmpla, dar sincer, eu sunt de părere că cel mai bun moment pentru referendumul pentru modificarea Constituţiei este odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, moment în care cvorumul este de 30 la sută”, a spus Ponta, care a subliniat că este o opinie personală.

Totodată, el a arătat că în aceste condiţii este mai mult de un an de discuţii asupra modificărilor Constituţiei şi nu va mai putea nimeni să spună că nu au fost dezbateri pentru o perioadă îndelungată.

Te-ar mai putea interesa și
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea cotaţiilor la cereale şi zahăr fiind compensată de creşterea......
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...